Román korrupciós hírek: sosem láttak még ennyi letartóztatott politikust

külföld
2015 június 25., 11:26
comments 44

4 év letöltendő börtönre ítélték a román legfelsőbb bíróság egyik tagját

Georgeta Barbalata bíró korábban figyelmeztetett egy titkosszolgálati vezetőt, hogy a korrupcióellenes ügyészség nála is házkutatást fog tartani.

Bűnvádi eljárás indult a leggazdagabb bukaresti kerület polgármestere ellen

Andrei Chiliman, Bukarest leggazdagabb kerületének liberális polgármestere ellen bűnszövetkezetben elkövetett hivatali visszaélés és befolyással való üzérkedés gyanújával indított eljárást DNA. Az ügyészség szerint a polgármester csak azokkal a cégekkel kötött szerződést a kerület nevében, amelyek a szerződés értékének legalább 7-15 százalékát visszacsorgatták neki. A pénz egy része állítólag a Nemzeti Liberális Párt kasszájában landolt.

Elítélték a román kereskedelmi és iparkamara volt elnökét is

A román legfelső bíróság befolyással való üzérkedésért jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Mihail Vlasovot. A kamarai elnököt Petroczki Géza székelyudvarhelyi üzletember jelentette fel a DNA-nál, mert Vlasov egymillió eurót akart kérni tőle azért, hogy jobban alakuljon az ügye kereskedelmi bíróságon. Vlasovot tavaly márciusban egy bukaresti szállodában tetten érték, amikor átvett az üzletembertől 200 ezer eurót, az általa kért összeg első részletét. Néhány napja egy másik ügyben is vádat emeltek ellene, mert képviselők megvesztegetésével akarta elérni, hogy a törvényhozás a kamara alá rendelje a cégbíróságot.

Vádat emeltek Csíkszereda polgármestere ellen

A DNA vádat emelt Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester ellen. A polgármestert az ügyészség háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja.

A DNA felfüggesztette parlamenti képviselői tisztségéből Victor Ponta egyik haverját

Sebastian Ghitanak megtiltották, hogy bemenjen a parlamentbe, és képviselői minőségében bármilyen tevékenységet folytasson. Befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással, adócsalással, a választók megvesztegetésével, európai uniós pénzek eltérítésével gyanúsítják. Azzal gyanúsítják, hogy üzletemberként 2000 és 2015 között jelentős pénzösszegekhez jutott közbeszerzések révén befolyásával üzérkedve.

Vádat emeltek a Bihar megyei önkormányzat magyar alelnöke ellen

Kiss Sándort, Bihar megyei önkormányzat alelnökét négyrendbeli pénzmosással, hivatali visszaéléssel, csúszópénz elfogadásával, és befolyással való üzérkedéssel vádolják.
A DNA szerint 2004 és 2008 között 3,2 millió euró csúszópénzt kért és kapott egy üzletembertől annak a kijárásáért, hogy a nagyváradi hőerőmű az illető cégétől vásárolja a szenet. Ebben az ügyben maga a csúszópénzt fizető üzletember tett feljelentést.

A bukareti operaház igazgatója sem ússza meg

Vádat emeltek Romániában az ügyészek a bukaresti operaház felfüggesztett igazgatója, Razvan Ioan Dinca ellen. A bukaresti I. kerületi bírósági ügyészség hétfői közleménye szerint az igazgatót hivatali visszaéléssel és okirat-hamisítással vádolják. Az ügyben Demeter András is érintett, aki korábban a román közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatója volt, jelenleg a rádió igazgatótanácsának tagja. Demetert összeférhetetlenséggel vádolják, mert tanácsadói tisztségben alkalmazta vezérigazgatóként a rádiónál Dincát.

Már szinte alig mernek aláírni bármit is

Közben a Kolozsvári magyar önkormányzati vezetők arra panaszkodnak, hogy teljesen megbénítja az önkormányzatok munkáját a korrupcióellenes harc. A Kolozs megyei önkormányzat elnöke szerint az elmúlt időszak letartóztatásai óta nem merik vállalni a tisztséggel járó felelősséget, ezért sok önkormányzati fejlesztés fagyott be.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.