Orbán: Szerintem az a menekült, akit a szomszédban meg akarnak ölni

eu
2015 június 26., 14:38
comments 239

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az EU-s csúcstalálkozó után azt mondta, hogy a legfontosabb eredmény szerinte az volt, hogy deklarálták:

szét kell választani a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól, és utóbbiakat távol kell tartani az EU határaitól.

Orbán szerint történelmi helyzet van:

itt az új népvándorlás kora.

Évekig milliók indulnak majd útra Európa felé. Ezért védekezni kell.

Csak aki éppen az életéért fut

Magyarországnak szerinte be kell fogadnia azt, aki az életéért fut. Ahogy ez történt a jugoszláv polgárháború idején.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Magyarország befogadná azokat, akik a háborúk elől jönnek ide, például szíreket, irakiakat, afganisztániakat. Ők ugyanis a kormányfő álláspontja szerint mire ideérnek, addigra keresztüljönnek más, biztonságos országokon, ahol nincs veszélyben az életük. Vagyis mire Magyarországra érnek, addigra már nem menekültek szerinte.

Most tehát egyetlen embert sem kell befogadnia Magyarországnak a miniszterelnök szerint.

Csavarok a Dublin III. körül

Magyarországnak komoly problémája, hogy sok Európába tartó ember hiába Bulgáriában vagy Görögországban lép be először az EU területére, az ottani hatóságok elmulasztják regisztrálni őket. Magyarországon viszont már regisztrálják őket.

photo_camera Orbán Viktor Brüsszelben elmondja, hogy ki a menekült. Fotó: MTI/Burger Barna

A Dublin III. nevű EU-s szerződés szerint ha ezeket az embereket más nyugat-európai országokban fél éven belül lekapcsolják, akkor visszaküldhetik őket oda, ahol először regisztrálták őket. Az eredeti elv szerint oda, ahol először beléptek az EU-ba, csak ez a gyakorlatban most nem esik egybe.

Orbán Viktor ezért most azt mondta, hogy Magyarország nem fogja visszafogadni őket, hanem egyenként ki fogják vizsgálni, hogy hol léptek be az EU-ba először. És ha kiderül, hogy máshol, akkor a magyar hatóságok jelzik, küldjék inkább oda őket a Dublin III. alapján.

Összesen 11 országból 15 ezer embert akarnak Magyarországra küldeni mostanában a Dublin III. alapján, állította a miniszterelnök. Ez az a szerződés, amiről kedd este elterjedt, hogy Magyarország felmondta. Orbán Viktor pénteken azt mondta, hogy nem mondta fel Magyarország a szerződést, az nem volna alkotmányos cselekedet, távol áll a magyar gondolkodástól az ilyen. Annyi történt csak, hogy pontatlanul ment ki néhány levél, amiben a magyar hatóságok pár nap türelmet akartak csak kérni, a Dublin III. alapján visszaküldendők fogadására. Ezt érthették félre a túlérzékeny nyugati kormányok, szólt most a magyarázat.

Csakhogy ha a tényleges belépési és a regisztrálási helyek közti különbségre mutatnak majd rá a magyar hatóságok, akkor a valóságban a Dublin III. alapján néhány nap múlva sem fogadunk vissza senkit sem. Csak a címke nem a szerződés felmondása, hanem a szerződés értelmezése lesz.

Kell a kerítés

Orbán azt mondta, hogy sajnálja ugyan a pénzt a szerb határra építendő kerítésre, de arra Magyarország biztonsága érdekében mindenképpen szükség van. Különben a milliós népvándorlás Magyarországra szakad.

Folyamatos járőrözés is lesz a kerítés mentén.

Orbán Viktor szerint azért kell a kerítés, mert most a Balkán felől Magyarországon át vezet a legolcsóbb és legbiztonságosabb út Ausztria és Németország felé. Ha lesz kerítés, akkor nem ez lesz a legvonzóbb út szerinte. Ha másik irányból jönnének a népvándorlók, akkor meg máshol is lesz kerítés. „Méterről – méterre kell megvédenünk a területünket”.

Mindent megúszunk

A mostani csúcson egy egészen különleges státust is kiharcolt magának Magyarország: egyrészt elérte, hogy nem kapta meg az ország a „frontország” minősítést. A frontország az, ahova nagyon sok menekült érkezik, ezért pénzügyi segítséget kap az EU-tól, viszont a területén befogadóállomásokat (menekülttáborokat) kell létrehozni, hogy amíg nem dől el, hogy ki lehet menekült és kit küldenek vissza, addig ne menjenek tovább.

Magyarország nem lett frontország, azt viszont elismerték a többiek, hogy rengetegen érkeznek Magyarországra, így megkapta a magyar kormány azt a kedvezményt is, hogy ne vegyen részt a 40 ezer olaszországi és görögországi, illetve 20 ezer egyéb menekülttáborokban élő ember szétosztásában.

Hogy se menekülttábort nem kell építenünk, sem pedig a máshol lévő táborokból sem kell senkit befogadnunk, az mindenképpen ügyes húzása volt a magyar diplomáciának csütörtök éjszaka.

Lenyelte

Orbán Viktor nem utasította helyre Matteo Renzi olasz miniszterelnököt, amiért a magyar kerítést a berlini falhoz hasonlította. „Van elég bajuk az olaszoknak, ezt most inkább jobb ha lenyelem” –fogalmazott Orbán Viktor. Renzi szerinte tévedett, de most ezért nem veszett össze vele. Talán majd máskor visszatérnek rá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.