Végjáték van: a görög minisztert kizárták a teremből

eu
2015 június 27., 16:20
comments 764

Az eurózóna pénzügyminiszterei nem tárgyalnak tovább a görög kormánnyal.

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy most már arról tárgyalnak, hogyan szálljon ki Görögország az eurózónából.

Valószínűleg most szombaton eldőlt Görögország hat éve bizonytalan sorsa. A görögök nem kapnak több segítséget az EU-tól és az IMF-től, és ezért nem tudják tovább használni az eurót. 2009 óta folyamatosan segélyprogramok biztosították az ország túlélését, de cserébe a hitelezők (az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF) szigorú spórolási feltételeket írtak elő. Januárban olyan kormányt választottak a görögök, amely azt ígérte, hogy ezeket a feltételeket felmondja. Fel is mondták, április óta tart a kötélhúzás a hitelezőkkel a folytatásról. Június 30-án lejár az utolsó utáni határidő a megegyezésre. Most szombaton kiderült, hogy nincs megegyezés.

A tárgyalások végét a holland pénzügyminiszter, Jeroen Dijsselbloem jelentette be Brüsszelben, ő vezeti a zóna pénzügyminisztereinek tanácsát, az Eurogroupot.

Azt mondta, hogy péntek éjjel még folytak a tárgyalások a háttérben az EU-s intézmények és a görög kormány között, ám a görög delegációt váratlanul kihívták a teremből. Mint kiderült, Athénből szóltak nekik, hogy vége, nem fogadhatnak el semmilyen további ajánlatot.

Athénban ezután hajnali 1 órakor Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök váratlanul tévébeszédet tartott, ahol bejelentette, hogy jövő vasárnap, vagyis július 5-én népszavazást tartanak az EU-s feltételekről. Azt is mondta, hogy a szavazókat arra buzdítja, hogy mondjanak nemet az EU ajánlatára.

A görög pénzügyminiszter szombat délután azzal a kéréssel jött a pénzügyminiszterek találkozójára, hogy kapjon még egy hét haladékot Görögország az április óta eltelt négy hónap haladék után, és várják meg a népszavazást végeredményét.

Erre a pénzügyminiszterek egységesen azt mondták, hogy

nem.

Ez azt jelenti, hogy 30-án éjféltől vége a mentőprogramok hatályának, és a hátra lévő 7,2 milliárd eurót a programból a görög kormány már nem hívhatja le. Ugyanazon a napon 1,6 milliárdot kellene törlesztenie Athénnak az IMF felé. Ha nem törleszt (és most nincs rá pénze) akkor Görögország csődbe megy, az EKB nem ad több eurót a görög bankoknak. Így kénytelen lesz Görögország saját pénzt nyomtatni.

A helyzet számos, ránézésre megoldhatatlannak tűnő dilemmát rejt magában:

  • Az eurózónából nincs mód kilépni, ezt írja elő az EU alapszerződése.
  • Vagyis Görögországnak előbb az EU-ból kellene kilépnie, és csak aztán a zónából.
  • Viszont az alapszerződés azt is előírja, hogy az EU-ból való kilépést két év átmeneti időnek kell megelőznie.

Tehát jogszerűen az egész kivitelezhetetlen, ám jó eséllyel szerdára virradó éjjel meg fog történni.

A holland pénzügyminiszter azt mondta, hogy politikai okból sem várják meg a jövő vasárnapi népszavazást. Mert ha a nemek győznek, akkor úgysincs miről tárgyalni, nem fogadnak el semmiképpen sem további könnyítéseket a görög spórolásra és törlesztésre. Viszont ha az igenek győznek, akkor nem hiszik el, hogy egy olyan kormány végre fogja hajtani az előírt programot, ami előtte nem szavazatra buzdította a lakosságot. Az eurózóna kormányai szerint ilyen nincs, ilyen kormánnyal ők nem működnek együtt. Még akkor sem, ha Európa elbukja azt a rengeteg pénzt, amit eddig a görög hitelekbe beletett.

Egy kiút van még, a Demokrácia és Dilemma Intézet nevű, a 444 kebelén belül dolgozó elemzőközpont szerint: ha még ezen a hétvégén megbukik a görög kormány. Ez úgy is lehetséges, hogy ma éjjel az egyébként már rendkívüli ülésre összehívott görög parlament megvonja tőle a bizalmat, vagy úgy, ha Cipraszék egyszerűen lemondanak. Akkor esetleg az eurózónát rá lehetne venni, hogy megint meghosszabbítsák a programot, illetve haladékot adjanak a hitel törlesztésére.

A görög pénzügyminiszter a találkozó után azt mondta, hogy

ez egy nagyon szomorú nap Európa számára, de majd túl leszünk rajta.

Azt is mondta, hogy kormánya nem mondott sem nemet, sem pedig igent a hitelezők, vagyis az EU legutóbbi ajánlatára, csak jó demokrataként meg akarják kérdezni róla a görög népet. Azt is mondta, hogy jogilag nincs mód kilépni az eurózónából. Amiben igaza van, csak az nem világos, ha az ország szerdára virradóra csődbe megy, akkor honnan lesz eurója.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.