Hát, az IMF nem igazán találta el, hogy mennyit kapnak a görögök privatizációból

gazdaság
2015 július 02., 15:21
comments 56

privatizáció görög

Ez az egyik legérdekesebb ábra az IMF ma megjelent, a görög adósságról szóló tanulmányából. (A megjelenést elég jól időzítették).

Az ábra azt mutatja, hogy mikor mennyi bevételt tippeltek a görög kormánynak privatizációból. Látható, hogy folyamatosan egyre kevesebb pénzt vártak, az első hiperoptimista, évi tízmilliárd eurónál is nagyobb becslések után most már inkább a nullához konvergál a várt bevétel. Az oka ennek az, hogy egyrészt senki nem akarta normális áron megvenni a görög állami vagyont, aztán emiatt a kormány is lényegében leállította a privatizációt, ami ebben a formában kiárusítás lett volna.

Persze az IMF nem csak a privatizációs bevételeket nem találta el korábban, a GDP-növekedés előrejelzésénél így lőttek mellé:

RTEmagicC_Blog_Is_Greece_Destined_to_Grow_1_01.png

A tanulmány következtetése egyébként az, hogy fenntarthatatlan az államadósság, ezért át kell ütemezni azt. A valutaalap szerint a reformok megtorpanása miatt is lassul a növekedés (ami elég törékenyen ugyan, de megjelent tavaly év végén).

A görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz gyorsan reagált, elmondta, hogy teljesen egyetért az adósságra vonatkozó következtetéssel, ezért nem ír alá olyan megállapodást, amiben nincs adósságelengedés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.