A Máltán leköpött Daboma Jack nem elégszik meg a szép szavakkal

külföld
2015 július 04., 11:12
comments 180

Rég volt magyar ember napokon át folyamatosan idegen ország legolvasottabb sajtótermékének címlapján, de semmi nem lehetetlen: a Times of Malta ismét Daboma Jackkel foglalkozik.

A nigériai születésű Daboma Jack Budapesten tanult mérnöknek, de jelenleg Máltán tanít. A máltai főváros, Valetta buszpályaudvarán próbálta megtanítani rendesen sorban állni a máltaiakat, mikor egy nő odalépett hozzá, kétszer arcon csapta, leköpte, és azt kiabálta neki, hogy

„Menj vissza az országodba!”

De Daboma Jack nem jött vissza Magyarországra, a kiérkező rendőrök viszont pont őt bilincselték meg, nem a támadóját.

Máltán nagy felháborodást szült az eset, még a szigetország érseke is írt róla a Twitteren.

A Times of Malta szombati száma is nagy cikkben foglalkozik a fekete fiúval, aki elmondja, hogy sokszor volt tapasztalt rasszista hozzáállást és előítéletességet a máltaiak részéről az elmúlt egy évben, és azt szeretné, ha a kormány arra használná fel a buszpályaudvari pofozkodást, hogy érdemben felhívja a figyelmet a máltai rasszizmusra, és kampányt indítson a fekete egyenlőségért.

Daboma Jack találkozott Helena Dalli máltai emberijogi miniszterrel is, aki bocsánatot kért tőle a máltaiak nevében. Jack örült a dolognak, de azt mondta,

többet várt egy sima bocsánatkérésnél, ő valódi változást szeretne Máltán.

Daboma Jackből még mindig heves érzelmeket vált ki, ha a buszmegállóban történtekről kell beszélnie. Azt mondta, sírt, mikor letartóztatták, mert úgy látta, hogy a körülötte állók helyeselték ezt. Különösen fájt neki, hogy a 15 hónapos lányának végig kellett néznie a rendőri akciót. Elmondása szerint az is bántotta, hogy

a körülötte lévő tömegben álló feketék szemében félelmet látott.

Most azt szeretné, hogy mindez megváltozzon.

„A kormánynak és a civilszervezeteknek engem kellene használniuk zászlóshajóként ebben az ügyben. Én akarok lenni a szikra, ami elhozza a világosságot. Ez az én küldetésem.”

A rendőrség mék keresi Daboma Jack támadóját, akiről egyelőre csak annyit lehet biztosan tudni, hogy szőke és nő. (Times of Malta)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.