Mikrobális harcosok klubjában fejlesztik az új antibiotikumokat

tudomány
2015 július 05., 10:06
comments 37

A baktériumok egyik különleges tulajdonsága, hogy örökítő anyaguk nemcsak a fejlődésük és szaporodásuk kódjából áll, hanem része az úgynevezett másodlagos metaboliták kódja is. Ezek olyan anyagok, amiket egy baktérium akkor termel, ha valami megtámadja. Vagyis ezek természetes antibiotikumok, amik segítenek a batkériumnak elpusztítani a támadóit.

A baj csak az, hogy ezeket a metabolitákat csak és kizárólag akkor termelik, ha valami támadja őket. És bár ilyen metabolitákat már használ az orvostudomány - főleg antibiotikumokban és rákgyógyszerekben -, ezek megtalálása eddig javarészt a vakszerencsén múlt.

Akkor tudták leszüretelni, ha véletlenül pont olyan baktériumot találtak, ami éppen termelte.

Ezért fejlesztették most ki a Vanderbilt Egyetem kutatói a Mikrobális Fight Clubot, egy eszközt, amiben különböző baktériumokat ereszthetnek egymásra, kiprovokálva a másodlagos metaboliták termelését, melyeket így ezentúl könnyebb lesz megtalálni és felhasználni újabb antibiotikumok fejlesztéséhez.

Ami jó, mert a baktériumok elég gyorsan tudnak alkalmazkodni a gyakran nem előírásszerűen, általában pedig túl gyakran használt antibiotikumokhoz, antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumtörzseket létrehozva. (Via Popular Science)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.