A minisztériumnak is gyanús a kötelező vasárnapi zárást kikerülő balatonfenyvesi CBA

gazdaság
2015 július 07., 17:36
comments 114

A hvg.hu írta meg, hogy Nemzetgazdasági Minisztérium a napokban megjelent hírek miatt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a Somogy Megyei Kormányhivatalnál, amiért a balatonfenyvesi CBA-t piaccá nyilváníttatta az önkormányzat. Ha egy bolt piacnak minősül, az azért jó neki, mert nem kell bezárnia vasárnap sem. A balatonfenyvesi CBA-t üzemeltető ZSO-LI Kft. azonban túl pofátlanul csinálta: összesen két árusítóhellyel működő piacra kért és kapott engedélyt. A Népszabadság riportere azonban ottjártakor egyetlen málnaárust talált, akit elmondása szerint a közeli piacról csábítottak át a boltba.

A helyi jegyző szerint a piaccá nyilvánítással semmi gond nincs, a kérvényező dokumentumok rendben voltak, úgyhogy látnivaló híján lehet innen oszolni, kérem. Sőt, a jegyző szerint ha csak egy árus van, az is piac, mert a piac törvényi definíciója szerint egy piacon állandó vagy rendszeres jelleggel többen folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet. A több, az meg ugye legalább kettő, és az árus az egy, a bolt meg még egy, szóval megvan a kettő, és kuss.

Na, ezt találta kicsit gyanúsnak a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Balaton mellett nem ez az egyetlen piac-CBA, Balatonakalin is piacként működik egy szintén a CBA-csoporthoz tartozó Príma üzlet, ott azonban a tulajdonos szerint rég tervezik a piaci árusok bevonását, és az infrastruktúra is adott. Itt nem is vizsgálódik a minisztérium.

A Coop is ilyen taktikával nyomja, nekik már két révfülöpi és egy ajlaki üzletüket nyilvánították piaccá.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.