Ezentúl az Uber-sofőröknek is külön vizsgázniuk kell

közlekedés
2015 július 07., 16:39
comments 306

Elképesztő dolog a jogi nyelv, itt van például ez a remekbe szabott mondat:

Személygépkocsival üzletszerűen, ellenérték fejében személyt csak személytaxi-szolgáltatást vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatást folytató vállalkozás szállíthat, utas pedig kizárólag az előírt feltéteknek megfelelő vállalkozás által nyújtott szolgáltatást vehet igénybe - ez a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló kormányrendelet lényege, amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy ezentúl kétféle személyszállító szolgálatatás lesz Magyarországon. Az egyik az eddig is ismert taxis: sárga autók, sárga rendszám, taxióra, világító szabadjelző a kocsi tetején.

A másik fajtához, amibe például az Uber is tartozik ez mind nem kell, de kell egy regisztrációs matrica. Míg taxiengedély csak meghatározott földrajzi területre vonatkozik, ez a regisztrációs matrica az ország egész területére jó, hiszen többféle telekocsi-szolgáltatás települések között is működik.

Mindkét fajta személyszállításhoz kell hatósági engedély, amit kérelemre ad ki a vállalkozás székhelye szerint illetékes közlekedési hatóság. A kérelmező vállalkozásnak meg kell felelnie a helyi önkormányzati rendelet előírásainak is. Mindkét kategóriában le kell vizsgáztatni az autót,

a vezető pedig csak megfelelő jogosítvánnyal és külön vizsgával rendelkező, 21 évnél idősebb személy lehet.

Tehát ezentúl az Uber-sofőröknek sem elég a sima jogsi, külön személyszállítói vizsga is kell.

Az új rendelet felsorolja a vállalkozás szakmai irányítójával kapcsolatos követelményeket, valamint azt, hogy a cég pénzügyi teljesítőképessége mikor minősül megfelelőnek. A rendelet a diszpécserszolgálatokra is vonatkozik. Azt írja, kétféle diszpécserszolgálat kaphat engedélyt, de nem kötelező ilyet működtetni. Az egyik fajta a személyszállító vállalkozások által fenntartott diszpécserszolgálat, a másik pedig a szállítóktól független, úgynevezett önálló diszpécserszolgálat. Utóbbi tehát több társaságot is kiszolgálhat egyszerre. Az így működő diszpécserszolgálatnak a vele szerződött vállalkozások autóinak számától függő vagyoni biztosítékot kell letennie. Ennek a legkisebb összege 20 személygépkocsiig egymillió forint, de 200 személygépkocsi felett már 20 millió forint.

A rendelet augusztus 6-án lép hatályba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.