Megint sunyulnak valamit Quaestor-ügyben

gazdaság
2015 július 07., 18:02
comments 232

A Befektetővédelmi Alap a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapján (QA) keresztül fizet majd a becsődölt brókerház ügyfeleinek, a QA közleménye szerint július 13-én indulhat is a kártalanítás. Napvilágra került azonban egy érdekes információ: a QA összesítése szerint

802 olyan ügyfél van, aki a 100 ezer eurós (30 millió forintos) EU-s banki garanciahatár fölötti összegű pénzt tartott a Questornál.

Ez azért érdekes, mert Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy április 10-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy

csak 73 ilyen ügyfél van.

Már akkor is furcsa volt, hogy a kormánypárt frakcióvezetője milyen minőségében vagy milyen jogon juthatott hozzá ilyen adathoz, most viszont kiderült, hogy a számokkal is van valami gond.

Közben a QA kitalálta, hogy most csak 20 ezer euróig, azaz kb. 6 millió forintig kártalanítja az ügyfeleket. Azt mondják, azért, mert jelenleg is zajlik egy alkotmánybírósági eljárás a kártalanításról, és a 20 ezer és 100 ezer euró közötti összeget csak az eljárás lezárulta után fizetnék ki. A 20 euróig tartó kártalanítás is 88 milliárd forintba kerül, és 32 ezer ügyfelet érint. A Beva a kifizetésekre 110 milliárd forintos, 3 hónapos áthidaló hitelt vesz fel az MNB-től, amit a folyamatban lévő kártalanítási eljárásokhoz (Buda-Cash, Hungária, Quaestor) fokozatosan használ fel.

A 20 ezer euró fölötti kártérítés a QA szerint azért nem megoldható, mert az OTP a Quaestor-alap létrehozásáról szóló törvény miatt az Alkotmánybírósághoz fordult, ez az eljárás folyik most. Ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti a törvényt, akkor az ügyfeleket csak 20 ezer euróig kárpótolják, hiszen a határt a parlament emelte törvénnyel a Quaestor esetében 100 ezer euróra.

A Quaestor-károsultak szerint törvényellenes, hogy csak 20 ezer euróig fizet a QA, hiszen az alkotmánybírósági eljárás a törvényt nem hatálytalanítja, és testület a jogszabály alkalmazhatóságát sem függesztette fel. (Portfolio, Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.