Tunézia is kerítést épít a líbiai határra

külföld
2015 július 08., 14:56
comments 91

Tunézia falat emel líbiai határán, hogy megvédje magát a szélsőségesektől - jelentette be az észak-afrikai ország miniszterelnöke, alig két héttel a 38 halálos áldozatot követelő szúszai merénylet után. A terrorakcióban főleg európai turisták haltak meg, Szúsza ugyanis kedvelt üdülőhely.

Habíb Eszid miniszterelnök az állami tévében beszélt kedd este a líbiai kerítésről, ami szerint azért kell, hogy megvédje Tunéziát a Kadhafi megbuktatása után káoszba süllyedő Líbiából beáramló szélsőségesek ellen.

A határzár 168 kilométer hosszú és 2 méter magas lesz.

A tengerparttól induló kerítés építését már megkezdték, és várhatóan év végéig be is fejezik. A kormány tájékoztatása szerint a tunéziai hadsereg építi fel a falat, amelynek mentén ellenőrző pontokat is fognak telepíteni.

A BBC szerint a szúszai terroristát (akit a tunéziai rendőrök a terrorakció után lelőttek) a polgárháború sújtotta Líbiában képezte ki az Anszár as-Saría nevű milícia.

photo_camera Sérült turistát visznek kórházba a szúszai merénylet után. (AFP PHOTO / FETHI BELAID)

Eszid miniszterelnök azt is elmondta, hogy a Tunéziába való illegális beutazások visszaszorítása érdekében járőröket is vezényelnek a líbiai határhoz, és a levegőből is ellenőrzik majd a térséget. A két ország közötti határ nagyjából 460 kilométer hosszú.

A tunéziai kormány a napokban más terrorellenes intézkedést is hozott: szombaton 30 napos rendkívüli állapotot hirdetett ki, továbbá tervbe vette mintegy 80 olyan mecset bezárását, amelyek nem állami ellenőrzés alatt állnak. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.