A görögök rájöttek, hogy mi az, ami még a vasárnapi zárva tartásnál is jobban felpörgeti a boltok forgalmát

gazdaság
2015 július 10., 06:14

30 százalékkal több élelmiszert, üzemanyagot és gyógyszert vásároltak a görögök a bankrendszerben bevezetett korlátozások óta

– mondta a görög kereskedelmi kamara tanácsadója a Wall Street Journalnek.

A görögök ugyanis – miközben a múlt hétfőn bevezetett szabályok szerint napi 60 eurót vehetnek fel, és nem utalhatnak pénzt külföldre – a bankkártyájukkal vagy a hitelkártyával továbbra is vásárolhatnak, ahol még lehet. Ezért próbálnak előre betárazni mindenből, amire csak szükség lehet később, amíg még ér valami a pénzük.

photo_camera AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Mivel a görög GDP 70 százalékát a lakossági fogyasztás teszi ki, ezért rövid távon a nagy vásárlási mánia még meg is mentheti a gazdaságot a teljes összeomlástól. Már az utóbbi hónapokban is látszott, a közeledő válság miatt sokféle tartós fogyasztási cikk vásárlását előrehozták a görög fogyasztók, a luxusautóktól a Playstationig.

A másik oldalról viszont minden más eléggé megzuhant. A ruhaboltokban például semmi forgalom nincs, a WSJ által idézett gazdasági szakértő szerint 70 százalékkal is visszaeshetett a ruhák, cipők, nyaralási szolgáltatások és egyéb, nem feltétlenül szükséges dolgok iránti kereslet a bankzárlat eddigi másfél hetében. A plázák teljesen üresek.

A legrosszabb helyzetben az importőrök vannak. A bankrendszerben bevezetett korlátozások őket sújtják a legjobban, azokon kívül, akiknek vastag bankszámlájuk maradt még most is (tehát nem ürítették ki, vették ki készpénzben vagy utalták külföldre a pénzüket). Mivel nem tudnak külföldre utalni, legfeljebb készpénzben fizethetnek, ezért egyre lehetetlenebb helyzetben vannak.

A készletek rohamosan apadnak, ami az élelmiszerben és üzemanyagban nagyjából 100 százalékban importfüggő Görögországban rövidesen konkrét fizikai áruhiányhoz fog vezetni.

A kormány már több mint egy milliárd euróval tartozik a gyógyszerimportőröknek, a napilapok lassan nem fognak tudni megjelenni, mert nincs papír.

Az NPR Planet Money műsorában néhány átlaggörög történeteit ismertetik. Egyikük azt mondja, hogy ablakából látja, hogy egész nap tömött sorokban állnak az emberek, de szerencsére éjjel kettőkor viszont simán fel lehet venni pénzt, sorban állás nélkül. Figyelni kell arra is, hogy melyik automata ad 50-es címleteket, és melyik 20-asokat – a napi limitet ugyanis csak utóbbiaknál lehet teljesen kihasználni.

Egy üzletember pedig arról mesél, hogy folyamatosan teli tankkal tartja az autóját, hogy bármikor el tudjon menekülni az országból, mivel nem akar ott lenni, ami lerohad az egész rendszer és mindenki fosztogatni kezd.

(Wall Street Journal, Planet Money, Ekathimerini)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.