Emberek, sorsdöntő hétvége jön a görög adósságdrámában!

külföld
2015 július 10., 21:28
comments 137

Miközben Athénban éppen ezrek tüntetnek a megszorítások ellen, valamikor hajnalban, a legfrissebb hírek szerint talán három óra körül szavazhat a görög parlament Alekszisz Ciprasz miniszterelnök megszorító csomagjáról. Ő ezt adó- és nyugdíjreformnak hívja, mert megszorításnak mégse hívhatja, ha már megszorításellenes politikusként került hatalomra, mindenesetre azt remélik, hogy alapja lehet a megegyezésnek a hitelezőkkel. Így megoldódik, vagy legalábbis megint elodázódik a görög adósságválság problémája.

A helyzet azért pikáns, mert az előzetes ígéretek alapján ugyan van rá esély, hogy az ellenzék támogatásával átmenjen a csomag a parlamenten, Ciprasz aféle bizalmi szavazást csinált az ügyből, és azt mondja, hogy akkor is lemond, ha a kormánypártiak nem biztosítják neki a többség. Márpedig több kormánypárti, így a lemondott pénzügyminiszter, Varufakisz is jelezte, hogy nem szavazza meg a csomagot.

Vagyis Ciprasz még akkor is megbukhat, ha sikerülne elfogadtatni a parlamenttel a csomagját,

amiről a hitelezők még el se döntötték, hogy egyáltalán elfogadják-e tárgyalási alapnak.

Nézzük a lehetséges kimeneteket:

A görög parlament leszavazza Ciprasz csomagját, Ciprasz megbukik

Ez esetben nincs miről és nincs kivel tárgyalni a hétvégén. A vasárnap este hatra időzített EU-csúcson az összes tagállam állam- és kormányfői dönthetnek úgy, hogy humanitárius segélyt nyújtanak Görögországnak, az Európai Központi Bank pedig hétfőn dönthet úgy, hogy némi finanszírozást ad a görög bankoknak, hogy ne omoljon össze azonnal az ország.

Közben az (EKB) beindítja a bankóprést, elkezdi felvásárolni az euróövezeti országok állampapírjait, hogy stabilizálja a kötvénypiacokat és pénzt nyomjon a gazdaságba, megfékezve a válság továbbgyűrűzését.

A görög parlament megszavazza Ciprasz csomagját, de csak ellenzéki támogatással, így Ciprasz megbukik

Nem volnék meglepve, ha jópár európai vezető titkon ebben bízna. Ez esetben ugyan pillanatnyilag nem lenne kivel, de volna miről tárgyalni, és legalább esély nyilna rá, hogy ne Ciprasszal kelljen.

Pedig ezzel valószínűleg még rosszabbul járnánk, mert ha Ciprasz bukik, akkor megint újabb hetek telnek el, amíg Görögországnak lesz egy felhatalmazással bíró kormánya, amit akár az előrehozott választáson a korábbinál nagyobb fölénnyel nyerő, így még jobban megerősödő Ciprasz is vezethet.

Addig is a hitelezők dönthetnek úgy, hogy átmenetileg 3,4 milliárd euróval finanszírozzák Görögországot, amíg végre megint lesz valaki, akivel tárgyalhatnak bármiről.

A görög parlament elfogadja Ciprasz csomagját, és még csak Ciprasz sem bukik meg

Majdnem célba értünk, de csak majdnem. Ciprasz csomagjával az a baj, hogy a hitelezők - az IMF, az EKB, az Európai Bizottság és az euroövezeti pénzügyminiszterek (Eurogroup) - egyáltalán nincsenek meggyőződve róla, hogy a csomagban foglalt program elégséges-e. Ezért szombaton előbb délelőtt tíztől az eurozóna pénzügyminiszter-helyettesei egyeztetnek a többi htelezővel a görög ajánlatról, illetve dönthetnek Görögország átmeneti finanszírozásáról, a 3,4 milliárdos gyorshitelről is.

Ha minden a lehető legjobban alakulna, akkor a pénzügyminiszterek délelőtti ülésén előkészített anyagról délután négytől tárgyaló Eurogroup akár feltételesen fel is ajánlhatja a hiteltárgyalások megindítását. Azért csak feltételesen, mert az újabb görög hitelről több országban - hogy csak azokat soroljam, ahol az ügyben van némi ellenérzés, Németországban, Észtországban, Szlovákiában és Finnországban - is a parlamentnek kell végül döntenie.

Ha eggyel rosszabbul alakulnak a dolgok, például az Eurogroup szerint nincsenek meg a feltételei a tárgyalások megkezdésének, de a görög parlament megszavazza az adóemelést és kiadáscsökkentést, akkor vasárnap az euroövezeti tagállamok állam- és kormányfői vasárnap még dönthetnek úgy, hogy mégis megindítják a hiteltárgyalásokat. Ez a tanácskozás vasárnap délután négykor kezdődik.

Ha így túléltük a hétvégét, akkor

Hétfőn reggel az EKB dönthet úgy, hogy forrásokat biztosít a görög bankok likviditásának megőrzéséhez. De még ha így is dönt, az sem jelentené a tőkekorlátozások azonnali feloldását, már csak azért sem, mert az EKB azt ellenzi, és hogy megakadályozza, akár dönthet úgy is, hogy nem biztosít forrásokat a görög bankoknak.

Ezen az ülésen dönthetnek a bankóprés beindításáról és az euró védelméről is, ha nagyon rosszul alakulnának a dolgok a hétvégén.

Ha nagyon jól alakulnak a dolgok, akkor a jövő héten összehívják a német parlamentet, hogy felhatalmazást adjon a kormánynak a hiteltárgyalásokra. Ugyanígy össze kell hívni a parlamentet még jópár másik európai országban is - még a franciák is erre készülnek, bár náluk törvényileg nem kell politikai jóváhagyást nyernie a kormánynak a tárgyalások megkedzéséhez.

Ha tehát minden elképesztően jól alakul, vagyis:

  • a görög parlament elfogadja Ciprasz csomagját;
  • Ciprasz nem bukik meg;
  • a hitelezők nem röhögik körbe a görög ajánlatot;
  • az eurogroup miniszterei is rábólintanak a tárgyalásokra;
  • egyik uniós tagállam parlamentje sem szavazza le a tárgyalások megindítását;

akkor jövő héten ilyenkor

kábé ugyanott tartunk majd, mint két hete,

amikor Varufakisz görög pénzügyminiszter felállt a tárgyalóasztaltól, Ciprasz miniszterelnök pedig népszavazást írt ki a hitelezők feltételeinek elutasítására. Tárgyalni fognak a görög adósságról és annak finanszírozásáról. (Via MTI. Címlapkép: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.