Elnézést kért Ferenc pápa, mert nem foglalkozott eléggé a középosztály problémáival

vallás
2015 július 13., 20:10
comments 43

A dél-amerikai körútjáról hazafele tartó pápa a repülőjén újságíróknak elmondta azt is, hogy párbeszédet szeretne folytatni azokkal az amerikaiakkal, akik nem értenek egyet az ő kapitalizmust kritizáló megjegyzéseivel.

A pápa egészen konkrét kérdést az egyórás beszélgetés során, egy újságíró megkérdezte tőle, miért említi alig a dolgozó, adófizető középosztály problémáit.

A pápa mea culpával válaszolt minderre, mint mondta, ez egy helyes kiegészítés, és valóban hibázott, amiért nem gondolt erre eddig.

A világ polarizált. A középosztály egyre kisebb lesz. A különbség a gazdag és a szegény között nagy. Ez igaz. Talán ez vezetett engem ahhoz, hogy ne foglalkozzak a középosztály problémáival.

- érvelt Ferenc, aki elmondta azt is, hogy a szegények hatalmas száma is vezeti őt arra, hogy róluk beszéljen.

A pápa szeptemberben fog Kubába és az Egyesült Államokba utazni. Utóbbi útjára kifejezetten készül, mivel hallotta, hogy az amerikai társadalomban kritikát váltott ki, ahogyan ő a globális gazdasági rendszert és a kapitalizmust támadja. Saját életmódjuk elleni támadásként értékelték mindezt egyesek. Szerinte ezt a kérdést párbeszéd kell kövesse.

Kérdezték a görög válságról is, erről elmondta, hogy túl egyszerű lenne azt állítani, hogy csak az egyik fél hibázott volna. Bízik benne ugyanakkor, hogy olyan megoldást fognak találni a görög problémára, ami egyben megoldást jelent arra is, hogy más országok ne kerüljenek ebbe a helyzetbe.

photo_camera Fotó: Juan Carlos Uusnayo / AFP

A pápa elmondta azt is, hogy nem érezte magát megsértve, amikor a bolíviai elnök, Evo Morales egy sarlókalapácsra feszített Jézus-szobrot adott neki ajándékba. A szobor egy jezsuita szerzetes, Luis Espinal Camp alkotásának másolata volt. A  pap ismert volt arról, hogy a bányászok jogait védte, és bolíviai szélsőjobboldali militáns csoportok gyilkolták meg 1980-ban. Szerinte a művet protestműalkotásként kell tekinteni, egy olyan időszakból, amikor római katolikus papok marxista társadalomelmélethez is nyúltak, hogy segítsék a szegényeket. Ferenc vissza is vitte magával a szobrot a Vatikánba.

A pápa elárulta azt is, hogy nem kóstolta meg végül a kókalevelet. Pedig előzetes volt arról szó, hogy rá fog menni, de végül csak teakeveréket ivott.

Végül elmondta azt is, hogy ükapának érzi magát, amikor a fiatalok közös szelfit kérnek tőle.

Ez egy másik kultúra. Tiszteletben tartom ezt.

- mondta minderről. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.