A németek több mint felének tetszik, hogy Merkel ennyire kemény volt a görögökkel

külföld
2015 július 16., 07:37

A közvélemény-kutatást a német Forsa készítette, 1001 ember megkérdezésével. Az eredmények szerint a többség egyetért azzal, ahogyan Merkel kezelte a helyzetet.

Egész pontosan a válaszadók 55 százaléka gondolja azt, hogy a német kancellár keménysége helyes volt, sőt, a válaszadók közel harmada szerint még messzebb kellett volna mennie, rávéve a görögöket, hogy hagyják ott az eurózónát.

A németetek amúgy is meglehetősen szkeptikusak görögkérdésben, csak a válaszadók 14 százaléka gondolja azt, hogy valóban belekezd majd az ország a reformok végrehajtásába. 81 százalékuknak komoly kétségei vannak mindezzel kapcsolatban. Érdekes, hogy Merkel intézkedései még az ellenzéki Zöld Párt szavazói között is népszerűek voltak, pedig a párt kifejezetten megszorítás-ellenes politikát képvisel. És létezik a populistább irány is, amit például a Bild képvisel, ami szerint Merkel a németek pénzén mentette meg most Görögországot.

A Spiegel márciusi, botrányos címlapja, amin arra utaltak, hogyan látják Németországot Európában

Közben a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble még mindig kitart amellett, hogy szerinte továbbra is ki kéne zárni átmeneti időre a görögöket az eurózónából. Ennek ellenére azt fogja javasolni a parlamentnek, hogy támogassák a mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdését.

Schäuble beszélt arról is, hogy bár sok közgazdász kétli, hogy Görögország gondjai megoldhatók adósságleírás nélkül, de egy adósságelengedés viszont nem összeegyeztethető az euróövezeti tagsággal, vagyis az érintett tagállamnak átmeneti időre ki kellene lépnie az eurózónából. Szerinte ez lenne a jobb megoldás a görögök számára is. 

A német pénzügyminiszter az Eurócsoport hétvégi, Görögországgal foglalkozó válságtanácskozásán vetette föl, hogy Görögországnak öt évi átmeneti időre ki kellene lépnie az euróövezetből. Német sajtóértesülés szerint az elképzelést elutasította Angela Merkel német kancellár. (Independent, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.