A dán reformok működnek - 140 százalékon pörögtek a szélerőművek

szélenergia
2015 július 17., 14:46

Jó szelek fújnak a dán partoknál, így sikerült a bravúr. Energiszükségletük 140 százalékát állították elő szélerőművekkel, a maradékot Norvégiának, Németországnak, és a svédeknek adták el.

Ráadásul tudnának többet is, a teljes 4,8 Gigawattos kapacitást el sem érték. Igaz, a kiugró értéket a hajnali órákban értéke el, amikor alacsonyabb a fogyasztás, július 9-én az esti órákban "csak" 116 százalékon álltak. A hírekben mégis jobban mutat a 140.

Oké, ez egy nap volt, ha alábbhagy a légmozgás, akkor is ennyire nagy legények a dánok? Igen.

Tavaly az országos energiaszükséglet 39,1 százalékát fedezték a szélerőművek, a farmok bővítése pedig folyamatos, így jó úton járnak, hogy a kitűzött 2020-as céldátum előtt elérjék az 50 százalékos értéket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.