Megépült Mórahalomnál a próbakerítés

határ
2015 július 18., 12:34
comments 302

A magyar honvédség kerítésügyi egységei felépítették a déli határzár első 175 méteres szakaszát Mórahalomnál.

Ez még csak mintaszakasz, gyakorlatilag olyan, mint egy étlap, ami alapján kedden a kormány eldönti, hogy az itt felhasznált 4 technológia közül melyiket alkalmazza a teljes szakaszon. Azt még nem tudni, ki fogja addig letesztelni a különböző változatokat.

1. Betonozós

A mintakerítés első részét beton alapba állították a kerítésoszlopokat, aztán erre feszítették fel a dróthálót. A kerítés tetejére, a szerb oldal felé dőlő hattyúnyakak kerültek, melyek tetejére NATO-drótot erősítettek(a pengék). De nehogy valaki átásson a betonalap alatt, ezért ugyanilyen pengés drót került a kerítés tövéhez is. A kerítésoszlopok közé a szakasz egy részén, kétméteres magasságba merevítő keresztgerendákat helyeztek el.

2. Cölöpveretős

A második résznél is acél kerítésoszlopokat használtak, ezeket azonban cölöpverő gépekkel sajtolták a tömörített talajba. Ezek az oszlopok egy méterrel hosszabbak voltak, mint a betonalapnál használtak.

3. Akác

A harmadik szakasznál hántolt, a tövüknél 35, csúcsuknál 25 centiméteres akácfaoszlopok tartják a dróthálót.

4. Gúlás

Az negyedik részen három szinten, gúla alakban egymásra pakolt NATO-drótot használtak a határzárhoz.

A munka műszaki irányítója és szervezője a Honvédelmi Minisztérium, de amennyiben szükséges a belügyi tárca közmunkásokkal segítheti a kivitelezést. A kormány az alapanyagokra és a közvetlen munkaköltségre 6,5 milliárd forintot különített el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.