Hirtelen és előkészítetlenül zúdítottak rengeteg változtatást a tanárokra

oktatás
2015 július 19., 16:34

Hámori Veronika, aki 42 év tanítás után, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatói posztjáról vonul nyugdíjba, a Népszabadságnak adott interjút. Hámori szerint a Nemzeti Alaptanterv annyira kötött programot tartalmaz a tanárok számára, hogy szinte megszűnt a pedagógusok mozgástere a tananyagban. Emiatt

"féltem a Fazekast és féltem az ilyen típusú iskolákat, de nagyon féltem a skála másik végén lévő iskolákat is, amelyek a nagyon nehéz helyzetből jövő, nagyon rossz szociokulturális háttérrel rendelkező, nagyon nagy segítségre szoruló gyerekeket tanítják."

Sőt, az új pedagógus-életpályamodellben nincsen lehetőség túlóradíjra, nincs lehetőség jutalmat adni. Sokaknak pedig csökkent a bére. Hámori szerint gond, hogy a kormányzat nem tekinti értelmiségnek a tanártársadalmat.

"Számomra a szuverén értelmiségi hozzáállás azt jelenti, hogy ha gyerekeket bíznak rám, akkor felelősséget vállalok értük, és ehhez bizalmat is kapok. Ne írják elő például, hogy hány órát üljek az iskolában, mert ha olyan órákat tartok, hogy azokból a gyerekek profitálnak, ha versenyeket nyernek vagy az esélytelen gyerek esélyt kap, akkor teljesítettem a kötelességemet, még ha a jó gondolataim otthon jutnak is eszembe. Ne blokkolóórával szabják meg a munkaidőt!"

Hámori szerint ezért rábízhatnák a tankönyv választást a tanárokra. Hogy mit változtatna a jelenlegi központosított, motiválatlan rendszeren? Nem tudja, mert

"olyan hirtelen és olyan tömegű változást zúdítottak előkészítetlenül a pedagógustársadalomra, hogy most már semmit nem tudok elképzelni, ami javítana rajta."

Hámori szerint a tanárok félnek, nem mernek a rendszerrel szembemenni, mert túlzottan ki vannak szolgáltatva. Egy igazgató például  ki van szolgáltatva a települése elöljáróinak, a Klik-vezetőnek.

"Ebben a függő viszonyban akkor tud föllázadni valaki, ha az egész iskola föllázad. Egy iskola meg akkor, ha a többi is."

Megkérdezték tőle, hogy mit tenne az oktatással, ha rábíznák.

"Ha szabad kezet kapnék, hogy az egész iskolarendszert helyre tegyem, kapnék hozzá pénzt, paripát, fegyvert, akkor kihirdetném óriási plakátokon mindenhol, hogy az elkövetkező tanévben nem történik semmi. Ez lenne az intézkedésem. Minden menjen úgy, ahogy megy.
Nagyon okos emberekkel venném körbe magam, s nagyon kis elemekre lebontanám az oktatást a tankönyvektől kezdve a módszertanon át az irányításig bezárólag, hogy nagyító alatt figyeljük meg, hol van működési zavar.
Csak így lehetne összerakni azt, hogy milyen irányba kellene továbbmenni. Ezzel szemben jött a 9 évfolyamos általános iskola, mint legújabb beszédtéma."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.