Lehet, hogy II. Erzsébet a királynő, de beszólásokban Fülöp herceg a király

Egyéb
2015 július 19., 11:33

Ha hibázásról van szó,

Fülöp herceg nem tud hibázni!

II. Erzsébet férje beszólásaival eddig is bearanyozta neje hat évtizedes uralmát, így tulajdonképpen várható volt, hogy legutóbbi nyilvános szereplésekor is mondani fog valami botrányosat. Mondott is.

photo_camera Fülöp herceg beszélget az East End-i közösségi ház megbízottjaival. A kép talán az azonnal legendás beszólás pillanatában készült.
AFP PHOTO / POOL / HEATHCLIFF O'MALLEY

A királynő és Fülöp egy East End-i közösségi házat látogattak meg annak apropóján, hogy ötvenéves lett a barkingi és dagenhami önkormányzat. Itt sikerült megkérdeznie a ház egyik megbízottjától, Nusrat Zamirtól, hogy

„És téged ki tart ki?”

Zamir amúgy nem vette zokon a tolakodóan bunkó kérdést. „Csak cukkolt, és amúgy is, a férjemet csak a pénztárcámnak szoktam hívni” – mondta.

A királyi ház egyik udvaronca szerint amúgy a mondatot kiragadták a kontextusából, amit nem lesz egyszerű elmagyarázni, mert többszörös, csak a brit eredetiben érthető szójátékon alapul:

  • Zamir egy cukormázas piskótatortát ajándékozott a királynőnek;
  • a piskótatorta angolul sponge cake;
  • a sponge szivacsot jelent;
  • a brit angolban azt, hogy valaki kitartott, azt úgy fejezik ki, hogy valakit szivacsmosdat;
  • Fülöp tehát a piskótatortára visszautalva tette fel a kérdést, hogy who do you sponge off?.

De ez, mint már említettem, csak a legutóbbi Fülöp legendás be- és elszólásai közül. Hogy mást ne mondjak, ezen a héten egyszer már bekerült a hírekbe azzal, hogy egy fotózáson rászolt a fotósra, hogy „készítsd már el azt a kurva képet”.

De Erzsébet hat évtizedes uralkodása remek alkalmat adott rá, hogy világszerte sértegethessen embereket.

Például minket, magyarokat is.

A királynő 1993-as, budapesti látogatásán találkozott egy turistával, akinek azt mondta:

„Nem lehetsz itt olyan régen, még nem növesztettél pocakot”.

2002-ben, Ausztráliában pedig egy aboriginal benszülött vezetőtől kérdezte meg, hogy

„még mindig dárdákkal dobáljátok egymást?”.

Egy Pápua-Új Guineából hazatérő brit túrázót pedig azzal fogadott 1998-ban, hogy

„akkor sikerült megúsznod, hogy megegyenek?”.

1986-os kínai látogatásán pedig arra figyelmeztetett egy ott tanuló brit egyetemistát, hogy

„ha sokáig itt maradsz, vágott lesz a szemed”.

A herceg régi korokat idéző bigott rasszizmusa még a világ legerősebb vezetőit se kíméli. Amikor meghallotta, hogy Barack Obama a brit miniszterelnökkel, a kínai és az orosz elnökkel reggelizett, csak annyit kérdezett

„maguk meg tudják különböztetni őket egymástól?”.

De egy brit főnemestől, a fekete bőrű Lord Warwicktól is megkérdezte, hogy "hát téged a világ melyik egzotikus szegletéből szalasztottak?”.

A skótokat is különösen kedveli a herceg

„És hogyan tudja elég ideig távol tartani a bennszülötteket az italtól, hogy levizsgázhassanak?” - kérdezte egy skót autóvezetés-oktatótól.

Egy skóciai halneveldében tett látogatásán pedig annyit fűzött hozzá a látottakhoz, hogy „aha! Ti teszitek tönkre a folyókat!”. Amikor pedig 1953-ban kinevezték az Edinburgh Egyetem kancellárjává, annyival kommentálta a dolgot, hogy „csakis egy skót képes túlélni a skót oktatási rendszert”.

Egy skóciai gyárlátogatásán pedig megjegyezte, hogy a biztosítékszekrény „úgy néz ki, mintha egy indiai rakta volna össze”, amit aztán az indian-indian homonímiát kihasználva azzal próbált menteni, hogy „igazából kovbojt akartam mondani”. Ezzel rá is térhetünk a herceg másik legkedvesebb népcsoportjára, az indiaiakra.

2009-ben a Buckingham Palotában fogadást tartottak Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség befolyásos, indiai származású embereinek tiszteletére. Ott volt a világ egyik leggazdagabb embere, Atul Patel is. „Mennyien jöttek el a családodból” - fordult hozzá barátságosan Fülöp.

Amikor pedig egy bangladesi ifjúsági házat keresett fel, csak annyit kérdezett:

„Na, ki van itt bedrogozva? Ő ott úgy néz ki, mintha be lenne”.

A herceg mentségére legyen mondva, hogy egyrészt a saját családját sem kíméli. Lányáról, Anna hercegről például azt mondta 1970-ben, hogy „ha nem fingik vagy eszik szénát, a lányomat nem érdekli”.

Másrészt tökéletesen tisztában van saját képességeivel. Már Erzsébet uralkodásának legelején, 1956-ban kinyilatkoztatta, hogy „Jó szokásom valami hízelgővel indítani, hogy aztán megbocsássák, amikor később hülyeségeket beszélek”. Négy évvel később a brit fogorvosok tanácsában mondta, hogy

„A dontopedalógia annak a tudománya, hogy hogyan nyisd nagyra a szád, hogy aztán belehelyezhesd a lábad, amit én oly régóta gyakorlok is”.

A britben az ilyen óvatlan beszólásokra használják a „foot in mouth” - láb a szájban - kifejezést. Például az olyan szituációkra, mint ami 2002-ben, egy idősek otthonában az egyik tolókocsis ápolttól annyit kérdezett:

„Az emberek nem szoktak átesni magán?”

(Via The Daily Mail, Mirror)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.