Nagyon vissza akart kerülni a hírekbe a Rosetta-Philae misszió

űr
2015 július 20., 10:44
comments 41

Alig várhatták már az Európai Űrügynökségnél (ESA), hogy lecsengjen a NASA New Horizons Plútó melletti elhaladása körüli felhajtás. Nem csoda, hiszen az ESA tényleg sokkal komolyabbat tette le az asztalra a Rosetta-Philae misszióval:

az európaiak mégiscsak le tudtak szállni egy ÜSTÖKÖSÖN, ami sokkal menőbb, mint simán elrepülni egy plantoid mellett.

Ez még tavaly novemberben történt, de ez az űrkutatás mostani tempóját elnézve nem olyan nagy idő, csak úgy elfelejtsük a szondát. Ezért gyorsan kaptak az alkalmon az ESA-nál, hogy bejelentsenek valamit, most hogy a New Horizons már megnyugtatóan távol került a minibolygójától.

rosetta_ck

Igaz, a bejelentés kicsit béna, mert arról szól, hogy az üstökösön pihenő Philae megváltoztathatta helyzetét, ami megnehezíti a leszállóegységgel való kapcsolattartást. Konkrétan nem küldött semmilyen adatot a leszállóegység már július 9. óta.

Valószínűleg a Nap hatására a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös magjából kiáramló porsávok és gázok tolták el egy kissé helyéről az eszközt, és meghibásodhatott az egyik adatközlő eszköz is. Azért reménykednek benne, hogy újra fog éledni a leszállóegység.

photo_camera Lyukak a 67P/Csurjumov-Geraszimenko felszínén. Ezeket vizsgálta Tóth Imre.
Forrás: ESA/Rosetta/MPS, OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.