Orbán veszi hülyére Vargát, vagy Varga veszi hülyére az országot?

POLITIKA
2015 július 20., 12:22
comments 161

Vida Ildikó NAV-elnök lemondását hétfő délután fél háromig nem erősítették meg hivatalosan, bár már délelőtt 11-kor kiszivárgott a hír felmondásáról. Vida búcsúlevelét közben közölte a Magyar Nemzet.

Nagyon furcsa, hogy az ország egyik legfontosabb hivatalának vezetéséről két sokáig semmit sem árult el a kormány.

Orbán biztosan tudta

Orbán Viktor miniszterelnök már május 20. óta tudott arról, hogy Vida Ildikó legkésőbb most hétfőig vezeti csak a NAV-ot. A NAV elnökének munkáltatói jogait ugyan a gazdasági miniszter (most éppen Varga Mihály) gyakorolja, de kinevezése és felmentése ügyében a miniszterelnök az illetékes. Vagyis Vidának a felmondólevelét Orbán Viktornak kellett címeznie.

Így is tett, hiszen a NAV dolgozóinak írt levelét ezzel a mondattal kezdi: "Tájékoztatom a Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamennyi munkatársát, hogy 2015. május 20-án benyújtottam Orbán Viktor miniszterelnök úr részére elnöki munkakörömről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyomról való lemondásomat."

Volt egy kavarás júniusban

A gazdasági minisztérium június elsején benyújtott egy törvénymódosítást, ami alapján a gazdasági miniszter is felmenthette volna a NAV elnökét. A Népszabadság akkoriban úgy értesült, hogy Vida Ildikó eltávolítása volt Varga Mihály célja a változtatással. Csakhogy a módosítás benyújtásának módja házszabály-ellenes volt, legalábbis erre hivatkozva június 11-én nem ment át a kezdeményezés a törvényalkotási bizottságon, hiába van ott is kormánypárti többség.

Az egészben az a furcsa, hogy mire Varga minisztériuma benyújtotta a módosítást, addigra Vida már lemondott.

Lehetséges volna, hogy Varga erről nem tudott? Lehetséges volna, hogy Orbán Viktor nem szólt június elejéig a NAV-ot felügyelő miniszterének a NAV elnökének felmondásáról?

Varga mostanában célozgatott, hogy Vida menni fog

Varga többször is beszélt arról mostanában, hogy a kitiltási botrány miatt megrendült a köz bizalma Vida Ildikóban, és ezért lehetséges, hogy távoznia kell. Erről beszélt két hete a Figyelőnek, és erről most hétfőn a Mandinernek is.

Vida Ildikó maga ismerte el (egyetlenként az érintettek közül), hogy egyike azoknak, akiket októberben kitiltottak az USA-ból korrupció gyanúja miatt.

Korábban Varga még nem aggódott a közbizalom megrendülése miatt, mert tavaly ősszel még nem látott okot arra, hogy Vida távozzon posztjáról. Sőt, még idén május 18-án is azt mondta az ATV-ben, hogy "kacsa" az a hír, hogy a kormány le akarná váltani Vida Ildikót.

Varga mostanra megváltoztatta a véleményét, és előhozta azt az érvet is, hogy gazdaságpolitikai szakaszhatárnál vagyunk, ami indokolhatja, hogy új NAV-vezetéssel vágjunk neki a feladatoknak”.

A Népszabadság még júniusban viszont arról írt, hogy az online pénztárgépek miatt veszett őssze Varga és Vida, mert a miniszter meg akarta menteni az Alt Cash nevű céget, amikor a NAV kizárta egy gépüket a rendszerből. Addigra a minisztérium már leszerződött az Alt Cash pénztárgépeinek támogatására, azonban a NAV megállapította, hogy a gép manipulálható, és az engedélyét hivatali visszaéléssel szerezhette. Utóbbi gyanú később nem bizonyosodott be, mert bizonyítékok hiányában megszüntették a nyomozást a hivatali visszaélés ügyélben.

Lázár se tudta, hogy felmondott?

Július 9-én Lázár János is arra utalt, hogy Vidának hamarosan mennie kell: "Orbán Viktor nagy változásokat szeretne a NAV-nál, szolgáltató és vállalkozóbarát adórendszert akar" – mondta. Majd hozzátette, hogy nem tartja kizártnak azt sem, hogy ebben a reformban már nem lesz szerepe a NAV jelenlegi vezetőségének.

Lázár akkori megjegyzése arra utal, hogy Orbán Viktor akarja kirúgni Vidát. Miközben Vida addigra felmondott.

További csavar, hogy Vida a NAV-osoknak írt hétfői búcsúlevelében ezt írja: "Ezek a körülmények eredményezték azt, hogy – a Miniszterelnök Úr kérése ellenére – úgy éreztem, valójában nincs választási lehetőségem". Ez pedig arra utal, hogy Orbán Viktor marasztalta volna, és nem leváltani akarta.

Simicska és az emberei

Varga Mihály a Mandinernek egyértelműen tagadta, hogy Vida tervezett leváltásához köze lenne annak, hogy a NAV elnökét Simicska Lajos köréhez szokták sorolni.

"Nincs jelentősége. Ha lenne, vajon Németh Lászlónénak volna helye a kormányzati rendszerben?" - kérdezett vissza, utalva arra, hogy a takarékbankokat és a postát felügyelő államtitkár is a Simicska-körhöz sorolt vezető. Igaz, mostanra Némethnén kívül már senki más nincs hivatalban a Simicska-féle társaságból. 2014 tavasza óta fokozatosan váltottak le vagy mondattak le mindenkit, sorra buktak a vezetők, többek között az MVM-nél, MNV–nél, ÁAK-nál, MÁV-nál, KDB-nél, stb, tb., stb.

A Simicska-vonal Vida esetében akkor jött elő utoljára élesen, amikor egy tavaly novemberi interjúban a NAV-elnök bejelentette, hogy ő szólt az amerikai kitiltásáról a kormánynak. Egészen addig a kormány összes képviselője határozottan azt mondta, hogy fogalmuk sincs, hogy kik a kitiltottak, és erről senki nem is szólt nekik. Ez nyilvánvalóan hatalmas kárt okozott a kormánynak, hiszen több miniszterről és államtitkárról is kiderült, hogy hazudtak. Mivel az interjú a Simicska Lajos birtokolta Magyar Nemzetben jelent meg, ezért politikusok és újságírók sora is úgy értékelte Vida bejelentését, hogy az Simicska Lajos támadása volt Orbán Viktor ellen.

Vida eddig mindent kibírt

Vida Ildikó sok botrányt átvészelt eddig. Simán túlélte Horváth András egykori adóellenőr vádjait, aki egy dossziényi adatot szedett össze arról, hogy a NAV évente ezermilliárd forintnyi ÁFA-csalást néz el.

Az amerikai kitiltási botrányt is simán túlélte, akkor még nem aggódott senki a kormányból, hogy a NAV-ba vetett közbizalom megrendülhetett attól, hogy az USA-nak gyanús lett a szervezet vezetője.

Orbán Viktor azzal intézte el a dolgot, hogy felszólította Vidát, hogy jelentse fel Andre Goodfriendet, ha maradni akar a NAV élén. Ezt tavaly decemberben Vida Ildikó meg is tette, de mivel az USA nem függesztette fel az amerikai követségi ügyvivő mentelmi jogát, ebből semmi sem lett.

Vida Ildikó ezután túlélte a Simicska-embereket érintő államigazgatási tisztogatást is, és csak most nyárra kezdtek arról beszélni miniszterek, hogy valószínűleg távoznia kell. Addigra azonban ő már benyújtotta a felmondását. Csak mindenki úgy csinált, mintha ezt nem tette volna meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.