Legalább két hete hazudik a kormány Vida Ildikó kitiltásáról

POLITIKA
2014 november 05., 07:12
comments 549

A legváratlanabb helyről kapott pofont szerdán a kormány:

Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában ismerte be, hogy kitiltották az Egyesült Államokból.

De nemcsak a kitiltás tényét ismerte be, hanem azt is elmondta, hogy a erről a kormány is tudott:

- Amikor a levelet elolvasta, az abban foglaltakat jelezte a kormánynak?
- Igen, egy illetékesnek jeleztem.
- Kinek?
- Mindegy a név, a lényeg, hogy a kormány tudott az ügyről” – mondta Vida a Nemzetnek.

Vida azt állította, hogy „a szabadságom előtt néhány nappal kaptam meg az amerikai nagykövetség értesítését, tehát később, mint ahogy az első hírek a médiában megjelentek”. Nézzük, ez alapján mi lehetett a menetrend:

Ha igaz, amit Vida állít, valamikor október 16-20 között kaphatta meg az amerikai nagykövetség levelét és értesíthette kitiltásáról a kormányt.

Október 20-án Lázár János tagadta, hogy a kormány bármiről tudna. A Nemzetbiztonsági Bizottság hallgatta meg a nemzetbiztonságért is felelős minisztert, aki az ülésen

rengetegszer hangsúlyozta, hogy fogalma sincs, miről lehet szó.

Lázár védekezése egyszerű koncepcióra épült:

  • Az USA nem mond semmit;
  • nem tudunk semmit;
  • mondjon az USA valamit.

Varga Mihály október 21-én azt állította, hogy Vida nem mondott neki semmit sem,

ezért feltételezi, hogy nem is érintett az ügyben.

Varga október 22-én sem mondott semmit Vidáról, de azt elárulta, hogy alig három évvel a BUNGE bejelentése után a kormány aznapi ülésén megvizsgálta az amerikai növényolajipari cég áfacsalásokkal kapcsolatos jelzését. Majd mindezt ügyesen összemosta egy 2013 óta folyó büntetőeljárással, mintha abban a BUNGE is érintett volna.

Varga még október 30-án is azt állította, hogy semmit sem tud a kitiltottakról.

„Nem vagyok abban a helyzetben, hogy megkérdezzem bárkitől, hogy kitiltották-e Amerikából” – mondta.

Ugyanekkor az akkor már két hete elérhetetlen Vida távollétéről is beszélt, azt mondta, „lehet, hogy magánéleti dologról van szó”.

Varga nyilatkozatai között Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter is azt állította, hogy a kormány nem tud semmit. A USA Todaynek mondta, hogy

„We don’t know how many of them and who and why”, vagyis „nem tudjuk, hogy hányan vannak, kik és miért [tiltották ki őket]”.

Közben gyakran elhangzott érvként, hogy 975 ezer közszolgát kéne megkérdezni a kitiltásról, mert az amerikaiak nem árulják el a neveket.

Mindehhez még hozzátenném, hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő állítása szerint az amerikai nagykövetség október 6-án tájékoztatta a kormányt a beutazási tilalomról, magukat az érintetteket pedig – Vida állításával szemben – már október 13-án értesítette. A kormányt azért értesítették előbb, hogy ne érje meglepetésként őket, ha az érintettek előállnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.