134 milliós kártérítést fizet Debrecen a MODEM-ből eltűnt képek tulajdonosának

Egyéb
2015 július 24., 15:42
comments 87

Azonnali hatállyal megszüntette a debreceni MODEM igazgatójának, Kukla Krisztián munkaviszonyát a debreceni önkormányzat, ami mai ülésén arról is döntött, hogy 134 millió forint kártérítést fizet Antal Péternek.

photo_camera Csontváry Éjszakai táj kápolnával és alakokkal című festménye.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Antal annak idején ~500 képet adott tízéves tartós bérletbe Debrecen önkormányzatának az Antal-Lusztig gyűjteményből: ez az ötszáz kép kellett ahhoz, hogy egyáltalán megnyilhasson a MODEM. És ebből a gyűjteményből tűnt el 2014. áprilisában két nagyértékű festmény,

  • Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című képe;
  • és Nemes-Lampérth József Táj című tusrajza.

Antal akkor úgy becsülte, hogy a két kép együttes értéke meghaladja a százmillió forintot, de értékük a két festő nagyon kicsi hátrahagyott életműve miatt azóta jelentősen növekedhetett.

A Csontváryt 80 milliós értéken vették letétbe, a Nemes-Lampérth-tusrajzot 25 millión. Antal Péter egyébként nem kért semmilyen ellenszolgáltatást az gyűjtemény letétbe helyezésekor, csak annyit, hogy három éven belül készítsenek egy katalógust a műtárgyakról. Ezt nyolc év alatt nem sikerült véghezvinni.

Az ügyben nyomoznak is, de ez eddig nem vezetett eredményre, sem a képek, sem az elkövetők nem lettek meg. A most kirúgott igazgató azzal a kijelentéssel lepett meg mindenkit tavaly, hogy

„Nem lehet kijelenteni, hogy ellopták a képeket, a képek eltűntek”.

Az önkormányzat is több vizsgálatot lefolytatott, most arra jutottak, hogy a MODEM igazgatója, Kukla Krisztián "súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszegte kötelezettségét", ezért rúgták ki. (MTI alapján)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.