Most már van olyan növényfaj, amit a Facebookon fedeztek fel

TUDOMÁNY
2015 július 25., 13:47
comments 36

Drosera magnifica a neve annak a nemrég megismert növényfajnak, ami egyrészt az amerikai kontinens második legnagyobb húsevő növénye (másfél méteresre nő!), másrészt – és ez itt most a szenzáció – "a Facebookon fedezték fel".

Drosera_magnifica_in_habitat_700

Annyira nem bizarr a helyzet, hogy már külön flórája lenne a népszerű közösségi oldalnak, hanem csak annyi történt, hogy egy brazil növénykedvelő feltöltött egy képet a müncheni botanikai társaság Facebookjára. A kutatók pedig "felfedezték", azaz besorolták a növényt.

A Délkelet-Brazíliában, egyetlen dombtetőn növő Facebook-növény levele ragacsos, szerencsétlen rovarok ragadnak bele, akiket aztán elfogyaszt a növény. Nagyon-nagyon kevés van belőle, ezért rögtön különlegesen veszélyeztetett növényfajként kezdi meg a pályafutását. Viszont érdekes, hogy csak most fedezték fel, mert egyébként mezőgazdaságilag elég durván kihasznált területek vannak a növény élőhelye körül.

Andreas Fleischmann, a müncheni botanikai intézet kutatója – aki a növény egyik felfedezőjeként írt tanulmányt – arról beszélt, hogy az internet egyre hasznosabb az élővilág tanulmányozásában, hiszen rengeteg lelkes amatőrtől kapnak információkat új fajokról.

(Telegraph, Phytotaxa)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.