Ne csináljatok több Bencét, vagyunk már elegen!!4!

Tbg
szép emberek
2015 július 27., 18:10
comments 351

Kedves szülők! 

Kérem, hogy fiukat ne nevezzék el Bencének, mert már nagyon sokan vagyunk. Olyan sokan vagyunk, hogy ebből nagy kavarodás lesz. Például a sok-sok Bence összekeveredik egymással. A kis Bencék elvesznek a strandon a fals behívások miatt, a nagy Bencék elvesztik a maradék önbizalmukat, a Bence-társadalom elszürkül, eltömegesedik, a Bence név értéke a túltermelés miatt megcsappan, megkopik, megfakul. A Bencék elvesztik sajátos Bence-karakterisztikájukat.  

Kedves szülők, egyszerűen nincs szükség több Bencére!

Ott van a Laci, a Krisztián, a Dávid, a Dániel, a Márton, az Attila, de már lehet Dzsekszonnak, Dzsásztinnek, vagy akár Bíbernek is hívni az újszülöttet. Csak Bencének nem, mert a Bencék mi vagyunk.

Köszönöm,

Bence.

Indoklás

Ezt a nyílt levelet azért fogalmaztam meg, mert az ország elbencésedése egyre szembetűnőbb.

Bármely, fiataloknak szánt tömegrendezvényen (egy sima játszótértől a Balaton Soundig), ma már nem tud egyetlen Bence sem úgy végigmenni, hogy ne hallaná jobbról, balról, előlről, hátulról, alulról, felülről hogy

„Bence! Benceeeee! Beeeeence, ne csináld! Bence, hozz egy sört! Bence, azonnal hagyd abba! Bence, indulj már!”

- képzeljék magukat egy Bence helyébe. Ne a Bence helyébe, hanem mindazon, hallótávolságban tartózkodó egyéb Bencék helyébe, akiknek éppen arra volt dolguk, és gyanútlanul meghallották a kiabálást.

Hát mik vagyunk mi? Zsemlék a polcon? Tök mindegy, csak hatot vegyél belőle? Hát mi lesz abból a gyerekből? Megmondom: tucatbence.

Úgy fogunk járni, mint a Lacik, Istvánok, Józsik és Lászlók hogy a Zoltánokról ne is beszéljek.

Ma Magyarországon már több, mint egymillió férfit hívnak Lászlónak, Istvánnak, Józsefnek, Zoltánnak vagy Jánosnak. (Itt vannak a pontos adatok, ők összesen 1,28 millióan vannak.)

Ez a magyar férfiaknak több, mint 25%-a!

A Bencék egyelőre nincsenek ennyien, mindössze 43.793 Bence él Magyarországon (2014-es adat). De ami késik, nem múlik, tisztelt hölgyeim és uraim!

A helyzet az, hogy a Lászlók és a többiek sem egyik napról a másikra foglalták el Magyarországot, hosszú évtizedek szülői felelőtlensége kellett ahhoz, hogy túlszaporodhassanak.

Önmagában egy László ma már nem ér semmit, hiszen ha szimplán lacizol, nem tettél mást, csupán generáltál egy újabb, felesleges kérdést.

"- Keresett a Laci!

- Milyen Laci?"

Tótlacik, kovácslacik, nagylacik és szililacik rohangálnak fel és alá, mintha amúgy lenne értelme szüleik által ellacizott életüknek.

MI BENCÉK, EBBŐL NEM KÉRÜNK!

Sajnos kevés adat áll rendelkezésünkre, de az tudható, hogy a század közepén, a hetvenes évekig Magyarországon ezek a nevek uralták az utónévlistákat:

Legnépszerűbb nevek a század közepén (Debrecenben 1945-48, 1955-58)
1 István 10,9%
2 László 10,36%
3 Sándor 9,87%
4 József 7,93%
5 János 7,35%
6 Ferenc 4,73%
7 Lajos 4,41%
8 Imre 4,41%
9 Zoltán 3,84%
10 Tibor 3,15%
Utónévadás 1967-ben (A tíz legnépszerűbb férfinév)
1. László 6886
2. Zoltán 5919
3. István 5601
4. József 5086
5. János 4420
6. Attila 4161
7. Sándor 3523
8. Tibor 3359
9. Ferenc 3263
10. Zsolt 3138

Hosszú-hosszú évtiezedeken át évente 5-6-7 ezer László, Zoltán, István, József és János keletkezett, míg végül az lett, hogy minden negyedik férfit így hívnak errefelé.

Aztán - ahogy lazultak a keretek, kinyílt a világ - új nevek törtek fel a slágerlisták élére, többek között megjelent a Bence is. 1998-ban például a negyedik helyen volt, de jó ideje, már a nyolcvanas években elindult hódító útjára a Mártonnal, Dáviddal, Dániellel, Ádámmal:

Legnépszerűbb férfinevek 1998-ban (Forrás)
1 Ádám 2291
2 Dániel 2142
3 Tamás 1951
4 Bence 1920
5 Péter 1617
6 Dávid 1592
7 Márk 1471
8 László 1455
9 Zoltán 1434
10 Krisztián 1422

Az utóbbi tizenöt évben pedig úgy trónol a lista tetején, mintha a világ összes pápáját Bencének hívták volna, nem csak 16-ot a 265-ből.

photo_camera Forrás: magyarnevek.hu

Ennek pedig végzetes következményei lesznek, amelykről fentebb már szóltam. Ugyan a Bencék száma nem hétezresével növekszik évről-évre, hanem csak 1500-1800-zal, de azt is látni kell, sokkal több név közül lehet választani azóta, tehát a Bencék dominanciája így is érzékelhető lesz.

Sőt, mint már említettem, már ma is az. Istenes Bence, Rétvári Bence, Tuzson Bence - a Bencék már megjelentek a celebvilágban, ott csücsülnek a közigazgatásban, a médiaiparban (a 444-ben két Bence is van!).

Minden Bencét arra kérek tehát, tegyen valamit ez eltucatbencésedés ellen! Bencepolitikára és bencestratégiára lenne szükség.

Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz, lájkoljon, osszon, hasson - csak egyet ne tegyen, ne gyarapítson tovább minket!

Köszönöm!

(A Mártonok, Dávidok, Dánielek, Ádámok, Márkok, sőt Hannák és Annák, Lillák, Boglárkák, Zsófiák is hasonló cipőben járnak. Nekik lehetőleg ne szóljunk, kedves Bencék, mert ha ők is eszmélnek, könnyedén a Bencék irányába tolják vissza a névadási kényszert, és keresztül húzzák eme remek kezdeményezés számításait.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.