Sikkasztással és szexszel vádolják a shaolin főpapot

külföld
2015 július 29., 08:26
comments 100

A kung-fu és a zen buddhizmus bölcsőjeként számon tartott shaolin templom pénzét lopta és fiatal apácákkal folytatott szexuális kapcsolatot a templom apátja, Si Jong-hszin – állítja egy fiatal shaolin növendéknek tulajdonított lánclevél.

photo_camera A képen nem a shaolin főpap látható, de a háttérben a shaolin templom van. Fotó: Wikipédia.

A levél hosszasan részletezi az ötven éves Si bűneit. Állítólag volt, hogy pénzt fizetett fiatal apácáknak, hogy lefeküdjenek vele. Hamis papírjai is vannak az apátnak, állítja a levél.

A templom, aminek van saját PR-osa is, tagadta a vádakat.

Si – aki egyébként a kínai buddhista szövetség alelnöke is egyben – tényleg nem népszerű a buddhista elveket szigorúan betartók körében. Az apátot gyakran csak "CEO szerzetesnek" csúfolják, mivel több száz millió dolláros üzleti vállalkozást csinált az általa vezetett shaolin templomból. Még egy MBA fokozatot is szerzett, a buddhista szerzetesek közül elsőként.

Nem csak a templomot évente felkereső több millió turistából meg az ócska márkás termékekből csinálnak hatalmas pénzt, hanem a valóságos brandet csináltak a shaolin papokból, a templomot filmek, reklámok és valóságsók forgatására adják bérbe. Sokan arra panaszkodnak, hogy nyugalmas kolostor helyett inkább egy Disneylandre hasonlít a shaolin templom.

photo_camera Si Jong-hszin, balra, a Google Glass népszerűsítése közben.

Az már Si magánvállalkozása, hogy például egy ausztráliai, golfpályával és hotellel összekapcsolt kung-fu akadémiába beletolt 300 millió dollárt. De a hétköznapi életstílusát is sokan kritizálják, hiszen luxusautói vannak, iPad-en nézegeti a cége profitszámait. Kínában régóta tartja magát a pletyka, hogy Sinek bankszámlái vannak nyugati országokban, sőt, van felesége és egy gyereke is.

Amikor BBC riportere tavaly megkérdezte ezeket a dolgokat Sitől, buddhista szerzeteshez méltó választ adott:

"Ha ezek a dolgok problémák, akkor már problémává váltak volna."

Tudott kitől tanulni Si, hiszen 2003-ban a lopás nemzetközi nagymesterét, Vlagyimir Putyin orosz elnököt is végigkalauzolta a templomon:

A shaolin templom története egyébként nagyon-nagyon legendás. De nyugaton a leginkább mégiscsak a Jet Li film miatt ismerik:

(BBC, Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.