Szijjártó szerint azért kell a menekültellenes kampány, mert ha befogadónak mutatkozunk, az "veszélyezteti a fogadókészséget"

POLITIKA
2015 augusztus 06., 10:14
comments 223

Szijjártó Péter külügyminiszter interjút adott a Passauer Neue Press című bajor újságnak, az írás címe "Igazi menekültekhez nincs szükségünk kvótára". A külügyminiszter főként a menekültkérdésről, és a magyar-szerb határon felhúzásra kerülő ideiglenes határzár - köznyelven, ún. kerítés - szükségességéről beszélt.

A narratíva a szokásos volt, tehát az Európai Unió egyelőre nem talált közös megoldást a menekültkérdésre, ezért Magyarországnak saját eszközeivel kell megvédenie saját és a közösség határait. De Szijjártó azért mondott újdonságot is.

szijjarto_peter_kulegyminiszter_5

"Meg kell védenünk Magyarországot és a magyar lakosságot", és mivel "schengeni külső határunk van, egész Európát is védenünk kell".

A bevándorlók száma, folytatja Szijjártó, mára meghaladta a 100 ezret és ezzel Magyarország a jelenség által leginkább sújtott tagállam, így nem marad más megoldás, mint a fizikai határzár kiépítése. A kötelező befogadási kvótákra reagálva Szijjártó megismételte Orbán Viktor sokat vitatott kijelentését, miszerint

 "Magyarországról elvinni kell a menekülteket, nem pedig visszaküldeni;

ezért Magyarország nemet mond a kvótarendszerre, amelyik meghatározza, hogy mely tagállam pontosan hány menekült befogadását vállalja. A külügyminiszter szerint azért sincs szükség a kvótarendszerre, mert Magyarország

az igazi menekülteket

szívesen befogadja. A menekültek elleni hangulatot gerjesztő kormányzati plakátkampányra reagálva - amiről épp ma tudtuk meg, hogy 380 millió forint közpénzt költött a kormány -  Szijjártó  a jelek szerint teljes komolysággal azt mondta, hogy Magyarország a múltban is mindig nyitott volt és a jövőben is az marad politikai és vallási üldözöttek befogadására 

 de "otthon erről nem beszélünk hangosan", mert az "veszélyezteti a fogadókészséget".

A határzár egyébként azért is hatékony megoldás, mert a menelkültkérdés valódi megoldása "Európán kívül van", és "mi, Európa országai milliárdos nagyságrendű segélyeket küldünk a gazdasági menekültek származási országaiba".  

"Nem kvótákról kellene beszélni, hanem arról, hogy miként lehet megoldani a problémákat helyben" - mondta még ezzel összefüggésben a külügyminiszter, aki mások mellett beszélt arról is, hogy Magyarországon van jelenleg az EU-ban a második legnagyobb gazdasági növekedés, az államadósság csökken, a büdzsé hiánya 3 százalék alatt van, és ideje, hogy a nemzetközi sajtó végre az ország pozitív eredményeire is felfigyeljen.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.