Baba, a menekültek nagydarab, kivarrt segítője

POLITIKA
2015 augusztus 07., 12:16
comments 710

Babát szinte minden menekült ismeri a Keleti pályaudvar környékén. Az újonnan érkezők már direkt a nagy darab, tetovált fickót keresik. Baba két hónapja dolgozik napi 6-12 órát, most az Origo beszélt vele.

Baba az interjúban nagyon világosan elmagyarázta, hogy miért kell segíteni ezeken az embereken:

"Gondolj bele, bombák és tömeges kivégzések elől menekülnek el a hazájukból" - mondta.

Munkája során találkozott már olyan afgán házaspárral, akik utolsó túlélőként menekültek el a falujukból, ahol a tálibok a teljes felnőtt lakosságot kiírtották.

De találkozott olyan szír keresztény nővel, akit az ISIS kényszerített muszlim vallásra, és a Keletiben merte csak először levenni a fejkendőt. De beszélt azokról a muszlim nőkről is, akik az adományokból farmernadrágokat és sminket válogatnak, és "boldogan festik ki magukat, mert itt szabad.

Ha beléjük rúgnak, ha lekökip őket, akkor az olyan, mintha újra a saría uralma alatt lennének, nem nőnek, hanem tárgynak érzik magukat" - mondta.

Baba azért segít, mert szerinte

"egy társadalmat nem a vallása vagy a politikai berendezkedése határoz meg, hanem az, ahogyan az elesettekkel viselkedik".

Baba azért is lett népszerű a menekültek körében, mert beszél arabul, és pár szót fársziul is - az Afganisztánból menekülő pastuk pedig a fárszi egyik rokonnyelvét beszélik. Baba ugyanis félig arab, félig zsidó. Emiatt a szélsőjobboldal meg is találta, a Betyársereg például fenyegette is, az őrült szélsőjobbos összeesküvés-elméletek rajongói pedig zsidó vallásában bizonyítékát látják idióta elméletüknek, hogy a bevándorlási hullám valami zsidó összeesküvés. (Via Origo. A címlapon Botos Tamás a Keleti pályaudvarnál szabad ég alatt éjszakázó menekültekről készített képriportjának egyik képét láthatják.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.