Kevés jut Magyarországnak abból a pénzből, amivel az EU a bevándorlás problémáját orvosolná

POLITIKA
2015 augusztus 10., 14:30
comments 199

Hiába kommunikálja azt a magyar kormány, hogy Magyarország Európa legszélső bástyája, amit éppen elönt a bevándorlótenger, az Európai Unió nem pont ugyanígy súlyozza ezt a kérdést. Legalábbis ezt lehet kiolvasni az Európai Bizottság jelentéséből, ami áttekinti, hogy melyik tagállam mennyit kap a bevándorlás problémájának kezelésére szánt keretből.

A napi.hu cikke szerint az EB tíz nap alatt döntött 23 olyan többéves futamidejű nemzeti program támogatásáról, melyek a menekültügyhöz kapcsolódnak. Összesen 2,4 milliárd eurót osztottak ki, ezek mind a menedékkérést, migrációt és a bevándorlók beilleszkedését, illetve a belbiztonságot szolgáló alapokból (AMIF, illetve ISF) finanszírozzák. A keretet a következő hat évben lehet majd felhasználni. 

A legtöbb pénzt a bevándorlókat befogadó országok kapják: Görögország 474 millió eurót, Olaszország 558 milliót, Spanyolország 522 millió eurót, de 70 millió euró fölött kap Bulgária, Ciprus és Málta is. Magyarországnak összesen 61,5 millió euró, azaz mintegy 19 milliárd forint juthat. Ennél még a lengyelek és a románok is többet kapnak.

AZ EB migrációért és belbiztonságért felelős biztosa, Dimitrisz Avramopulosz szerint a szétosztott források a szolidaritás elvének jegyében segítik a tagországokat a nagy közös probléma megoldásában.

Magyarország a tervek szerint a  vízuminformációs rendszer informatikai fejlesztésére és a konzulátusok kapacitásának bővítésére használja majd fel a forrásokat. Ez utóbbira azért van szükség, mert folyamatosan nő a vízumkérelmek száma. De jut majd pénz azoknak a rendszereknek a fejlesztésére is, melyek a radiológiai, vegyi, biológiai és nukleáris kockázatok kezelését szolgálják.

Magyarország februárban már kapott 1,2 millió euró extratámogatást, augusztus végén pedig újabb 4,5 millió fog jönni. Az unió illetékesei korábban már többször nyilatkozták azt, hogy Magyarországnak csak kérnie kéne az EU segítségét, mert állnak rendelkezésre pluszforrások a menekültkérdés kezelésére. Igaz, ezt elsősorban nem uszító kampányokra és kerítésépítésre szánják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.