Ukrajna is kerítést épít az orosz határra

külföld
2015 augusztus 13., 08:35
comments 309

Ukrajna és Oroszország között a Krím félsziget orosz megszállása és annektálása óta kifejezetten fagyos a viszony. A két ország lényegében háborúban áll egymással, bár Oroszország sosem ismerte el, hogy hadi segítséget nyújtana a Kijev ellen harcoló kelet-ukrajnai moszkvabarát felkelőknek.

Ukrajnában továbbra is tartanak a további orosz inváziótól, ezért elhatározták, hogy a következő 3 évben fizikai határzárat építenek az ukrán-orosz határra.

Ők nem néhány menekülttől félnek, nem is lesz nekik elég 3, gúlába rakott NATO-drót, ahogy a magyar kormány csinálja a szerb határon. Az ukrán kerítés mellett tankok ellen védő árok is lesz, és a teljes szakaszon modern megfigyelőberendezéssel figyelik az esetleges ellenséges csapatmozgást.

Ukrajna és Oroszország közös határa 1974 kilométer hosszú, de a teljes szakaszon egyelőre nehéz lenne építeni, 410 kilométernyi ugyanis nem ukrán, hanem orosz és szeparatista ellenőrzés alatt áll. Az egész háborúban nagy gond, hogy a nyugati megfigyelők nagyon nehezen tudják követni, mi kel át ezen a határszakaszon.

Az építés költsége nagyjából 250 millió dollár, ami kábé 71,25 milliárd forint.

Bár az ukrán köznyelvben falként hivatkoznak az épülő határzárra, nem lesz betonból a dolog. Az illetékesek szerint inkább csak egy érzékeny megfigyelő rendszer lesz a határon, és olyan szerkezetek, amikkel könnyebb megsemmisíteni a támadó csapatokat és a felszereléseiket.

A zár 2018-ra lesz kész, és azt mondják az ukránok, hogy ekkor már lehetetlen lesz, hogy fegyveres csapatok vagy katonai járművek illegálisan átkeljenek. (Le Devoir)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.