Egyértelműen lassul a magyar gazdaság

gazdaság
2015 augusztus 14., 07:11
comments 235

2,7 százalékkal bővült a GDP a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest – közölte a KSH. Az elemzők ennél kisebb lassulást vártak, 3 százalék körüli növekedéssel. Az első negyedévben még 3,5 százalék volt az éves növekedés (2014 második negyedévében pedig még 4,1 százalékkal zúzott a választási kiadásokkal felpumpált magyar gyorsnaszád).

photo_camera (Naptárhatással kiigazított adatok, forrás: KSH)

Negyedéves alapon az első negyedév 0,6 százalékos bővülése 0,5 százalékra fékeződött.

A KSH szűkszavú közleménye szerint a növekedés lassulásának hátterében a mezőgazdaság teljesítménye áll. Ezek még nem a részletes adatok, szóval nem tudjuk, hogy a beruházások, a fogyasztás vagy a – főleg szintén belső keresletre épülő – szolgáltatások hozzájárulása hogyan alakult.

Azt mindenesetre lehet sejteni, hogy az EU-s források beérkezési ütemének lassú csökkenése miatt a beruházások nem állnak jól, igazából az amortizációt sem pótolják.

Azt lehet tudni a havi adatokból, hogy az iparnak még mindig jól megy – ahogy korábban, most is az autóipari kapacitások csúcsra járatása miatt –, és a külkereskedelmi többlet is egyre nagyobb volt az utóbbi hónapokban.

(KSH)

UPDATE. Magyarország a második negyedévben is az európai lista első felében volt az éves növekedés szempontjából, főleg mert a legnagyobb gazdaságok (Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia) újra csalódást keltő növedésről számoltak be. Az Eurostat adatai itt érhetőek el.

De azért voltak ebben a negyedévben bőven országok, ahol a magyarnál gyorsabb volt az éves növekedés:

  • Csehország (4,4 százalék)
  • Románia (3,7 százalék)
  • Lengyelország (3,6 százalék)
  • Szlovákia (3,1 százalék)
  • Spanyolország (3,1 százalék)
  • Svédország (2,9 százalék)

Az ír, a szlovén, a máltai és a luxemburgi adat még nem érkezett be, de a várakozások szerint ezek is jobbak a magyar 2,7 százaléknál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.