Kínai tudósok szerint aki sok chilit fogyaszt, tovább élhet

Egészségügy
2015 augusztus 14., 08:10
comments 69

Bár a pontos mechanizmus még nem ismert, de egy most publikált kutatás szerint a csípős ételek rendszeres fogyasztása csökkenti az elhalálozás kockázatát. Főleg ha közben az alkoholt is kerüljük.

Az elég régóta egyértelmű, hogy a hosszú élet titka és az étrendünk között szoros összefüggés van, de hogy pontosan miféle kapcsolódások vannak, az még a mai napig meglehetősen feltáratlan kérdés. Az persze egyértelmű, hogy nem érdemes túl sok cukrot fogyasztani és szerencsés, ha sok zöldséget eszünk, de ez még mindig csak az egészséges táplálkozás témakörének a felszíne. Rengeteg összetevő és élelmiszer van, aminek pontos élettani hatása még nem ismert kellően pontosan. Egyik ilyen szereplő a chili (amit sokszor írnak magyarul csilinek is, de ezt nehéz megszokni), amiről még mindig nem tudni eleget.

Ezért készült Kínában éveken át egy hatalmas chilikutatás: az ország, földrajzilag jól elkülönülő tíz területén 2004 és 2008 között indított kísérletben közel fél millió ember életét követték végig aztán hét éven át. Kezdetben vizsgálták a résztvevők táplálkozási szokásait, azt, hogy mennyire fogyasztanak csípőset, és hogy milyen formában teszik mindezt. Mellé vizsgáltak sok más faktort is, például hogy milyen oktatásban volt részük, mennyit isznak, mozognak-e rendesen és mi mást esznek még.

Miután kizárták azokat, akiknek a családjában fordult elő rák, szívbetegség vagy stroke, így is több mint 20 ezer olyan résztvevő volt, aki az adatfelvételt követő években halt meg. A kutatók pedig azt találták, hogy azok, akik legalább hetente egyszer vagy kétszer fogyasztottak csípős ételt, 10 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg, mint azok, akik nem. Ez igaz volt a rákos megbetegedések arányára is. Azok pedig, akik szinte minden nap ettek csípőset, 14 százalékkal alacsonyabb halálozási arányt mutattak, mint a többiek. Ez az arány jelen volt a férfiaknál és a nőknél is. És jelentős kapcsolódási pont volt azzal, ha valaki kerülte az alkoholt.

Ebből nagyon általános következtetéseket még korai lenne levonni, mivel csak a kínai lakosságot vizsgálták, igaz, elég széles spektrumon. Az eredmények ráadásul önbevalláson alapultak, ami kicsit mindig kockázatos. Arról nem is beszélve, hogy lehet csak az alkohol elkerülése önmagában akkora jótékony egészségügyi hozzájárulást jelent, hogy minden más tényező zárójelbe tehető.

De azért korábban már számos kutatás mutatott rá a chilit csípőssé tévő alkaloid, a kapszaicin potenciális pozitív hatásaira, úgyhogy egyáltalán nem a valóságtól teljesen elrugaszkodott eredményről van szó, csak még bőven kellenek kísérletek mellé. (IFS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.