Ha aggódik Magyarország sorsa miatt, inkább ne nézze meg ezeket az ábrákat

tudomány
2015 augusztus 17., 14:23
comments 440

Nagyon sokan vagyunk a Földön, és hamarosan még sokkal többen leszünk.

- ez a rövid összefoglalója az ENSZ előrejelzésének, amit augusztus elején publikáltak. A növekedés megállíthatatlannak tűnik, de közel sem egyenletes. Míg Európa lassan elfogy, addig Afrika hatalmas robbanás előtt áll. A magyar helyzet pedig egészen letargikus, de erre majd a cikk végén külön is kitérünk.

Az ENSZ kétévente jelenteti meg a World Population Prospects című kiadványát, amiben a világ népességének várható alakulását foglalják össze. Az ilyen előrejelzésekben mindig rengeteg a bizonytalansági faktor, számtalan tényező van, amit nagyon nehéz előre becsülni. Ennek ellenére az ENSZ kutatói jellemzően elég pontos munkát szoktak végezni, 1958-ban például ötszázalékos hibahatárral mondták meg, mekkora lesz a Föld népessége 2000-ben. Most pár évvel ezelőtti előrejelzéseiket is kicsit felülírva, még nagyobb népességrobbanást várnak az évszázad végére.

Az idei év közepére a bolygó lakossága elérte a 7,3 milliárd embert, azaz csak az elmúlt 12 évben egymilliárddal nőtt a Föld népessége. Ennek a 7,3 milliárd embernek a hatvan százaléka él Ázsiában, 16 százaléka Afrikában, 10 százaléka Európában, kilenc százalék Dél- és Közép-Amerikában, a maradék öt százalék pedig Észak-Amerikában és Óceánia térségében.

Ez most a kiindulóhelyzet, és a kutatók szerint ehhez jön egy globálisan csökkenő termékenységi ráta és a várható élettartam világszinten mérhető növekedése. Ebből pedig a bolygó lakosságának öregedése. De nem mindenhol: 2050-ben Európa lakosságának harmada lehet hatvan év feletti polgár, közben Afrikában jelenleg is a 15 év alatti fiatalok teszik ki a lakosság 40 százalékát.

A jövőre vonatkozó előrejelzéseikben az ENSZ szakemberei mindig három forgatókönyvet készítenek, az általuk legvalószínűbbnek tartott verziót közepes változatnak nevezik. A három verzió között a fő eltérés a termékenységi szintekben rejlik. E szerint, a mostani ismereteik alapján a globális termékenységi szint a jelenlegi 2,5 gyermek/nő szintről 2030-ra 2,4-re csökken, 2100-ra pedig 2,0-ára. De ebben az előrejelzésben szükségszerűen nagy a bizonytalansági faktor, főleg az olyan országokban, ahol magas a termékenységi szint. Azaz elég, hogy 0,5 gyereknyi eltérés legyen az előrejelzett középértékhez képest, és a világ lakossága máris ötmilliárddal nagyobb lesz 2100-ban, mint ahogy azt most becsülik.

Az ENSZ jelentésében négy olyan előrejelzés van, amire érdemes külön is kitérni:

2100-ban 11,2 milliárd ember él majd a bolygón

photo_camera Infografika: Világbank

A világ lakossága a szűk közeljövőben is nőni fog, igaz, lassabban mint a közelmúltban. A következő 15 évben vélhetően egymilliárddal nő majd a népességszám és ehhez még egymilliárd jöhet a rákövetkező tíz évben.

Azaz 2050-re 9,7 milliárd ember élhet majd a Földön.

Az ENSZ közepes változata szerint világszinten csökkenni fog a termékenységi szint és növekszik majd a várható élettartam, ennek köszönhetően pedig 95 százalékos esélyét látják annak, hogy a világ lakossága 2010-ban 9,5 és 13,3 milliárd fő között legyen majd. A modelljük szerint a világ lakossága gyakorlatilag biztosan nőni fog rövid távon, de a század második felében 23 százaléknyi esély van arra, hogy stagnálni kezd vagy akár csökkenésbe csap át 2100 előtt kevéssel.

A világ kettészakad

nepesseg02

Ma a világ lakosságának közel kétharmada él Ázsiában, főleg Kínának (1,4 milliárd ember) és Indiának (1,3 milliárd) hála. De ennek hamarosan vége: az előrejelzés szerint míg 2100-ra Ázsiában 4,9 milliárd ember lesz, addig Afrikában 4,4 milliárd. A két kontinensen a Föld lakosságának 83 százaléka él majd. A világ többi részén nem várhatóak ekkora változások:

nepesseg03

Afrika berobban, Európa elfogy

Mindebből már látszott, hogy a következő évtizedek legnagyobb népességrobbanása Afrikában lesz majd. 2050-ig 1,3 milliárd fővel nőhet a kontinens népessége. Ez 109 százalékos növekedés. Abszolút értékben Ázsia lesz a második legnagyobb növekedő. Európa népessége várhatóan csökkeni fog a következő 35 évben, 4,3 százalékkal.

2015 és 2050 között várhatóan 48 ország lakossága csökken, és ezek között bőven vannak olyanok, ahol a csökkenés a 15 százalékot is meghaladhatja. Ezen a listán szerepel Magyarország is, valamint Bosznia -Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Lettország, Litvánia, Moldova, Románia, Szerbia, Ukrajna és a földrészen kívüli Japán. De Európa összes országában alacsonyabb a termékenységi ráta, mint ami ahhoz kellene, hogy hosszabb távon újratermelődjön a lakosság lélekszáma.

photo_camera Népességváltozások 2015 és 2050 között, kontinensekre lebontva

A világ népességnövekedésének fele mindössze kilenc országban megy majd végbe

photo_camera A legnagyobbat növekedő országok 2015 és 2050 között

Van pár ország, amely motorja lesz a népességnövekedésnek. India várhatóan hét éven belül beéri Kínát lakosságszámba, 2050-re pedig várhatóan 1,7 milliárd főnyi lakossága lesz. A fejlett országok közül egyedül az Egyesült Államok fért fel erre a listára, és érdekesség, hogy Nigéria népességszáma valamikor 2045 és 2050 között utolérheti az Egyesült Államokét.

És akkor a magyar kilátások

Hát azok elég borúsak:

photo_camera A baloldali ábrán a három forgatókönyv látható, ami szerint a magyar népesség száma alakulhat 2100-ig. A kék a középérték, e szerint is 7 millió fő alá süllyedünk 2100-ig. A jobboldali ábrán a korosztályok szerinti várható alakulás látható
photo_camera A magyar népesség várható öregedése

Nincs ezen nagyon mit szépíteni, az ország rövid távú lehetőségei nem túl jók. Az ENSZ közepes változata szerint az évszázad végére hétmillióan sem leszünk.

Mindez egybevág a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi előrejelzésével, ami szerint 2060-ra a magyar népesség száma csaknem kétmillióval csökken, és a legalább 65 évesek aránya megközelíti majd az egyharmadot, ráadásul a 65 év felettiek aránya már 2006 óta magasabb, mint a 15 év alatti gyerekeké. Ehhez jön még a kivándorlás, ami jóval súlyosabb probléma, mint a bevándorlás. Ráadásul az elvándorlás növekvő trendje és magas aránya a fiatal korcsoportokban Magyarországot is egyre inkább kivándorló országgá teszi.

A demográfia iránt érdeklődőknek érdemes az ENSZ jelentésének rövid összefoglalóját is elolvasniuk, honlapjukon pedig rengeteg interaktív infografika és térkép segíti az adatok értelmezését. (via Világbank, ENSZ, a címlapképen egy 2009-es kormányellenes budapesti tüntetésen készült fénykép látható, ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.