Svédországban már vezet a szélsőjobb

külföld
2015 augusztus 20., 10:48
comments 349

A bevándorlást ellenző Svéd Demokraták  számítanak a legnépszerűbb pártnak Svédországban - ez derül ki azokból a felmérésekből, amelyeket a Yougov kutató intézet készített az északi ország lakossai között augusztusban a helyi Metró újság megbízásából.

photo_camera A Svéd Demokraták feliratokkal tiltakoznak a kormány politikája ellen a stockholm-i metróban. Fotó: AFP / TT NEWS AGENCY / BERTI ERICSSON.

A jobboldali pártot a választók bő 25 százaléka támogatja. Közvetlenül követik őket a kormányon lévő szociáldemokraták 23,4 százalékkal, és a jobbközép Mérsékeltek, 21 százalékkal. A fejlemény minden bizonnyal összefügg azzal, hogy populációjához mérten Svédország fogadta be az elmúlt években a legtöbb bevándorlót.

A Financial Times szerint az SD népszerűségének megugrása ezen túl összefüggésben lehet az augusztus 10-én történt tragédiával, amikor migránsok halálra késeltek két embert egy Stockholmhoz közeli IKEA-áruházban.

Az SD szóvivője "történelminek" nevezte a momentumot. Nem egyedüli jelenség ez a skandináv országokban: Dániában a szélsőjobboldali Dán Emberek Pártja júniusban a második legtöbb szavazatot kapta, az Igaz Finnek pedig hasonlóan jól végeztek az áprilisi választásokon.

Ellentétben például az Igaz Finnekkel, az SD eddig nem lépett koalícióra más pártokkal, mert a neonáci mozgalomhoz fűződő kapcsolatai miatt a politikai elit eddig kiközösítette őket, és ez az izoláció, valamint a migránsok okozta problémák vezethettek végül megerősödésükhöz.

(Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.