https://img.444.hu/000_Par8253141.jpg

Elkeserítő a helyzet a görög-macedón határon

határ
2015 augusztus 21., 17:38

Macedóniában csütörtökön hirdették ki a rendkívüli állapotot, hogy kezelni tudják a Közel-Keletről érkező menekültek miatt kialakult helyzetet. Az ENSZ Görögországot és Macedóniát is felszólította, hogy kezdjen valamit a határon várakozó emberekkel.

photo_camera Fotó: AFP / Robert Atanasovski

A helyzet pénteken reggel durvult el igazán, amikor a macedón rendőrök könnygázgránátokkal próbálták visszatartani a görög határ felől érkező menekülteket.

photo_camera Fotó: AFP / Robert Atanasovski

Egyes források szerint az elmúlt két hónapban 44 ezer ember utazott át az országon, hogy Nyugyt-Európába jusson.

photo_camera Fotó: AFP / Robert Atanasovski

A BBC riportere szerint több menekült is elájult, mikor megpróbált áttörni a határra felállított biztonsági erők között. Őket a helyszínen lévő segélyszervezetek munkatársai látták el.

photo_camera Fotó: AFP / Robert Atanasovski
photo_camera Fotó: AFP /Sakis Mitrolidis

A macedón belügyminiszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy korlátozott számban megengedik a menekülteknek, hogy átlépjék a határt, de az csak annyi embert jelenthet, ahánynak szállást tudnak biztosítani. Kiemelte, hogy azok a menekültek élveznek előnyt, akik a sebezhető kategóriába sorolhatók, azaz főleg nők és gyerekek.

photo_camera Fotó: AFP / Robert Atanasovski

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt, és felszólította Macedóniát, hogy a szabályoknak megfelelően és az emberek védelmét középpontba állítva kezelje a határon kialakult helyzetet. Görögországtól pedig azt várják, hogy a saját oldalán fokozza a menekültek regisztrálását.

A BBC helyszíni tudósítója szerint Macedónia déli határán néhány családnak péntek reggel óta sikerült átjutnia, de sokakat visszatartanak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.