Megépült a robot, akinek az a dolga, hogy helyettünk hányjon

Egészségügy
2015 augusztus 21., 12:48
comments 40

A tudósok hányógépet építettek, hogy megfigyelhessék a norovírusok terjedését, amiket a gyomor-bélhurut leggyakoribb okozójaként tartanak számon.

A kutatók szerint ezek a vírusok jellemzően hányas során szóródnak szét a levegőben, amin keresztül bejuthat mások szervezetébe is, ahol újabb fertőzést okoznak. A fertőzés veszélyét tovább növeli, hogy ezek a vírusok akár napokig is képesek túlélni a szabadban, ha rátapadnak valamilyen felületre. Különösen veszélyesek tudnak lenni a kórházakra és klinikákra nézve, ahol eleve sok embert kezelnek hányásos tünetekkel.

A hányógép használatával ezeket a helyzeteket tudják szimulálni, amivel mindenki ezerszer jobban jár, mintha önkéntes jelentkezőket kérnének fel a teszteléshez. A kutatók szerint a robot teljesen úgy hány, mint egy élőlény. Talán csak annyi a különbség, hogy a robot kizárólag folyékony állagút képes hányni, nem olyan darabosat, mint az emberek. Ráadásul a robotnak olyan elkeseredett emberi arcot formáztak, mintha valaki tényleg éppen a kínok kínját élné át.

A norovírusok nem szaporíthatóak Petri-csészében, így a modellezéshez más, hasonló struktúrájú vírusokat kell használniuk.

A hányással terjedő vírusok visszaszorítására pedig azt tanácsolják, hogy mindenki rendszeresen mosson kezet. Aki pedig úgy érzi, hogy valami vírus tombol a gyomrában, inkább maradjon otthon. (The Daily Dot)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.