A német alkancellár elvenné az európai országok jogát, hogy maguk döntsék el, hogy ki a menekült

külföld
2015 augusztus 23., 13:58
comments 544

Két német miniszter 10 pontban foglalta össze, hogy Európának mit kellene kezdenie a menekültválsággal. Cikküket a Frankfurter Allgeimeine Sonntagszeitung augusztus 23-i száma hozta le, de kirakták a német kormány honlapjára is.

Sigmar Gabriel (gazdasági és energetikai miniszter) és Frank-Walter Steinmeier (külügyminiszter) mindketten szociáldemokraták, előbbi Angela Merkel kancellár helyettese és a német szociáldemokrata párt elnöke is.

photo_camera Sigmar Gabriel alkancellár. Fotó: AFP/ Gregor Fischer

Javaslataik közül van olyan, ami egybeesik a magyar kormány irányával, például szerintük is biztonságos országnak kellene tekinteni Szerbiát.

Van azonban olyan javaslatuk is, ami szöges ellentétben áll a magyar kormány elképzeléseivel, például a két német miniszter kötelező befogadási kvótákat akar az EU tagállamainak. Azt is közös szabályok alapján határoznák meg, hogy ki a menekült, és ezért a határok védelmét és a menekültjogi kérelmek elbírálását is összeurópai hatáskörbe helyeznék. Ehhez képest a magyar miniszterelnök ahhoz ragaszkodik, hogy "mindenki maga dönthesse el, kit akar befogadni a saját házába".

Bevezetőjükben azt írják, hogy a mostani menekültáradat elsősorban politikai üldözöttekből, illetve háborús zónák áldozataiból áll. A két politikus szerint Európának kötelessége a szolidaritás és az alapvető emberi értékek mentén reagálni. A válság még évekig elhúzódhat, és ezt csak közös európai válaszokkal lehet kezelni.

A tíz pontjuk a következő:

  1. Mindenütt megfelelő színvonalon kell ellátni a menekülteket. Ehhez közös európai szabályok kellenek, amelyet minden tagállamnak be kellene tartania.
  2. Közös menekültpolitika kell, hogy az EU bármely határához érkezőkről egyforma szempontok szerint döntsék el a hatóságok, hogy menekültnek tekintik-e őket.
  3. Mindegyik tagállamnak ki kell vennie a részét a menekültek befogadásából. Az nem lehetséges, hogy csak néhány ország viselje a terhek túlnyomó részét. Kötelező befogadási kvóták kellenek.
  4. Közös európai határvédelemre van szükség. Ennek nem csupán a határok őrizete legyen a feladata, hanem az érkezők regisztrálása és további sorsuknak irányítása is.
  5. Az EU tagállamainak azonnal anyagi segítséget kell nyújtaniuk a menekültáradatnak leginkább kitett térségeknek, a görög szigetektől a német önkormányzatokig.
  6. Európa nem teheti meg, hogy hagyja meghalni a partjai felé érkezőket. Pénzt és felszerelést kell áldozni a Földközi-tenger felől érkezők megmentésére.
  7. Hosszabb távon csak úgy lehet segíteni a rászorulókon, ha azok, akiknek nincs veszélyben az életük, vissza tudnak térni a hazájukba. Ennek érdekében együtt kell működni a kibocsájtó országokkal, pénzügyi és technikai segítséget kell nekik adni.
  8. Egyértelműen meg kell határozni, hogy mely országokat tekintünk biztonságosnak. A Nyugat-Balkán EU-tagjelölt országai aligha kaphatnak ígéretet az EU-tagságra, ha azt gondoljuk, hogy nem biztonságosak (ez a rész elsősorban Szerbiáról szól).
  9. Új német bevándorlási törvényre van szükség.
  10. Európának mindent meg kell tennie, hogy Afrika és a Közel-Kelet háborús térségeiben béke legyen és meginduljon a gazdasági fellendülés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.