A német politika hadat üzen a zavargó szélsőjobbnak

külföld
2015 augusztus 24., 06:18

Újabb incidens

Németországban folyamatos a diskurzus a menekültkérdésről, és a vita a hétvégén újra felhevült, miután a szászországi Heidenauban pénteken és szombat éjjel is összecsapásokra került sor helyi szélsőjobboldali csoportok és a hatóságok között egy menedékkérőket befogadó állomás környékén.

Untitled

Radikális csoportok a Nemzeti Demokrata Párt (Nationaldemokratische Partei Deutschlands - NDP) felhívására vonultak utcára a Drezda melletti településen. Nagyjából ezren vettek részt a zavargásokban, és legalább húsz rendőr szenvedett sérüléseket. A német rendőrszakszervezet vezetője, Rainer Wendt ezzel kapcsolatban vasárnap nyilatkozatot tett és azt mondta, hogy

"az elképzeléssel sem rendelkező német politikának ideje kitalálni, miként kezelje a menekültáradat problémáját, és az annak mentén erősödő szélsőjobboldali hangulatot".

Heidenau környékén a megmozdulások után biztonsági övezetet jelölnek ki, amelyet nagy erőkkel biztosítanak majd.

photo_camera Rendőrök állnak szemben szélsőjobboldali tüntetőkkel Heidenauban a radikális NDP által meghirdetett tüntetésen. Fotó: AFP / DPA / ARNO BURGI

Elég az erőszakból

A jelek szerint a német politika megelégelni látszik azt a szélsőjobboldali erőszakhullámot, ami az elmúlt hónapokban a menekültek beáramlását kíséri. Helyi és országos vezetők is elítélték a történteket. Thomas de Maiziere német belügyminiszter a ZDF közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy

"az állam minden erejével üldözni fogja azokat, akik gyűlöletbűncselekményekre vetemednek a menekültekkel szemben."

A kereszténydemokrata politikus szerint az erőszaktevők jobban tennék, ha egy pillanatra a menekültek helyére képzelnék magukat. Minden menekültnek vagy menedékkérőnek, függetlenül attól, hol és mennyi ideig tartózkodik az országban, joga van ahhoz, hogy tisztességes eljárásban részesüljön és addig is méltó körülmények között szállást kapjon - folytatta a belügyminiszter, aki szerint

"bárki, aki ennek biztosításában ellenszegül a hatóságoknak, megtagadja a demokráciánk alapvetéseit."

photo_camera Rendőrök biztosítják a menekülttábort a szászországi Heidenaunál. Fotó: AFP / DPA / ARNO BURGI.

Sigmar Gabriel szociáldemokrata kancellár-helyettes is látogatást tervez a zavargások helyszínén és az ellenzéki zöldek képviselőivel együtt arra kérte Angela Merkel kancellárt, hogy szólaljon fel az agresszióval szemben.

Megoldásra várva

Abban konszenzus látszik a közéletben, hogy az agresszió csak folyománya a menelkültprobléma eszkalálódásának, amire sürgős intézkedésekkel kell válaszolnia az országnak.
Gabriel a szintén közszolgálati ARD csatornán úgy nyilatkozott, hogy

"a menekültprobléma a legnagyobb kihívás az ország előtt az egyesülés óta."

Szerinte Németországnak alapvetéseiben kell újra gondolnia menekültpolitikáját annak tükrében, hogy az előzetes kalkulációkhoz képest megsokszorozódott a várhatóan az országba érkező menekültek száma. A korábban becsült 200 ezerhez képest az idei évre immáron 700-800 ezer körüli számmal kalkulálnak a hatóságok.

Sok német attól fél, hogy a rengeteg menekült befogadása a társadalmi ellátórendszerek megroppanásához vezethet.

A bajor miniszterelnök is erre utalt nemrég, amikor arról beszélt, hogy Németország  "nem alkalmas arra, hogy az egész világ szociális ellátójaként működjön." Horst Seehofer szerint nagyon óvatosan kell fogalmazni és cselekedni a most kialakult helyzetben. A menekültek problémáit a gyökerénél kell kezelni, de addig is Európának megértéssel és elfogadással kell közelítenie a menekültekhez.

(DPA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.