A tyúk-Facebook menti meg a vidéki baromfitenyésztést?

Nemrég jött szembe egy hazai kezdeményezés videója.

YoutTyúk - válassz gazdát, foglalj tyúkot.

https://www.youtube.com/watch?v=aKpcoooUzgU

Egy honlap, egy "közösségi oldal", ami hidat teremt vidéki termelő, és városi vásárló között.

"Amit rólunk tudni kell, az összességében a kettős cél, és a megvalósítás mikéntje. A kettős cél a következő: egyrészt szeretnénk elérni, hogy megváltozhasson a jelenlegi helyzet, és minél több vidéki gazda/család számára legyen reális megélhetési lehetőség a becsületes munka, mellyel valóban egészséges, és magas minőségű élelmiszert (szabad tartású, kapirgálós tyúkok tojásai, a gazda saját maga által termelt takarmányával etetett tyúkok, hormon, és antibiotikum nélkül) állítanak elő.

Másrészt szeretnénk elérni, hogy a vásárlók már jelen lévő igényére magyar, és főként háztáji élelmiszer tudjon lenni a válasz, mindez nyomon követhetően, ellenőrizhetően, tisztán, és feddhetetlenül."

Pozitív kezdeményezés, tiszta céllal, jól érthető üzenettel, legyen boldog a termelő, a vevő, és végső soron a tyúk is, amiért nem kerül még fiatalon a vasárnapi levesbe.

yelőre tart a kezdeti lendület, van pár család, érkeznek a szállítmányok, viszont kérdés, hogy meddig növekedhet egy ilyen hálózat? Hány család tud kimutatható jövedelemhez jutni a hálózatban való részvételtől, és hogyan hat minderre a kormány újabb vidékfejlesztési programja.

Az a terv, amelynek egyik tematikus alprogramja kifejezetten a termelői piacokat szervezőket támogatja, amelyek elősegítik a termelők és a fogyasztók közti rövid ellátási láncok kialakítását. Nagy szükség van a termelői piacokra, mivel közgazdaságilag bizonyított, hogy valaki minél közelebb van a fogyasztóhoz az ellátási láncban, annál nagyobb jövedelmet realizálhat, így a termelők is jól járnak a közvetlen értékesítéssel. - írta a Magyar Távirati Iroda.

(nyitókép - pixabay)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.