Indiában megerőszakolásra ítéltek két nőt

külföld
2015 augusztus 29., 07:09
comments 561

A falusi tanács azután döntött így, hogy a két nő testvére megszökött egy magasabb kasztból származó férjes asszonnyal.

Az Uttar Pradesh tartományban élő 23 éves Meenakshi Kumari az indiai legfelső bíróságtól kért most védelmet. A két testvér ügyére rátalált az Amnesty International (AI) is, világszerte kampányokkal akarják elérni, hogy ne hajtsák végre a barbár ítéletet.

A tanács még előző hónapban döntött a 23 és 15 éves fiatalok ítéletéről. Megerőszakolásuk mellett meztelenül kéne vonulniuk a köztéren is, mindezt bátyjuk tettéért. A család az AI közlése szerint az ítélet után Delhibe menekült otthonukból, amit fel is dúltak később a magasabb kasztú család tagjai.

photo_camera Egy korábbi, nők elleni erőszak ellenes tüntetés fényképe Indiából (SAM PANTHAKY / AFP)

Ugyan Indiában az 1950-es alkotmány óta tiltva van a kaszt alapú diszkrimináció, valójában ez nem sokat számít, főleg az erősen tradicionálisan működő és hierarchizált rurális vidékeken.

A történet szerint a két nő testvére, Ravi és a magasabb kasztba tartozó nő már korábban szerelmesek voltak egymásba, de a nő családja kényszerházasságba lökte a lányt. Ezután döntöttek a szökés mellett, de a nő családjának és a rendőrségnek a nyomására végül visszatértek. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.