Az osztrák belügyminiszter kevesebb uniós támogatást adna a nem szolidáris tagállamoknak

külföld
2015 augusztus 31., 08:38
comments 247

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hétfőn a ZDF német országos közszolgálati televíziónak adott interjút. 

Ebből kiderült, hogy Ausztria keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne. Az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzése miatt hétfő délelőttre már 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé, feltorlódtak az autók a soproni és a kópházi határnál is.

photo_camera Johanna Mikl-Leitner középen, a német külügyminiszterrel, Frank-Walter Steinmeierrel és a német belügyminiszterrel, Thomas de Maiziere-rel (. AFP PHOTO/JOHN THYS)

Az osztrák belügyminiszter a német televízióban arra a kérdésre, hogy megkönnyíti-e az osztrák hatóságok munkáját a magyar-szerb határon felépített szögesdrót kerítés, azt mondta:

"illúzió azt gondolni, hogy az ilyen intézkedések megállítják a menekülteket, A menekültek új utakat találnak majd"

Minden egyes halálos áldozat azt jelzi, hogy gyorsan közös európai megoldásra van szükség, mondta Joahanna Mikl-Leitner, kiemelve, hogy mindenekelőtt egy méltányos elosztási kvótát kell bevezetni.

A közös megoldás kidolgozásához egyszerűen nyomást kell gyakorolni, és ehhez minden eszközt használni kell. Például meg kell kérdőjelezni az uniós támogatásokat és csökkenteni kell a támogatásokat mindazon tagállamok esetében, amelyek nem hajlandóak a szolidáris felelősségvállalásra.

A magyar-szerb határon kiépített ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban német politikusok is hangot adtak kétkedésüknek hétfőn. A Die Welt című német lap hétfői számában megjelent összeállításban Roger Lewentz, Rajna-vidék-Pfalz tartomány belügyminisztere, egyben a tartományi belügyminisztereket és a szövetségi kormány belügyminiszterét összefogó tanácskozó testület, a belügyminiszteri konferencia elnöke azt mondta:

"rettentően nehéz számomra, hogy bele kell törődni abba, hogy Európa közepén kerítések húzódnak"

Hozzátette, ki kell várni, hogy a magyar intézkedés milyen hatással lesz Németországra.

A törvényhozás alsóháza (Bundestag) belügyi bizottságának elnöke, Wolfgang Bosbach a Die Weltnek azt mondta, hogy szerinte a kerítés nem fejti ki a kívánt elrettentő hatást. "A menekültek megpróbálnak majd átjutni a kerítésen, vagy más utakat választanak" - mondta Wolfgang Bosbach. Hozzátette, hogy az uniós külső határok biztosítása szerinte nem szögesdrótkerítés felépítését jelenti. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.