Felejts el mindent, amit eddig a kávézásról gondoltál! - Kötelező képzés kávérajongóknak

hirdetés
2015 szeptember 01., 07:14
comments 128
ad

A kávégép apró zörejei, a csészék hangulatos csörömpölése és a csalogató kávéillat egyvelege minden kávéimádónak ugyanazt jelenti: zamatos fekete italt, mely bearanyozza a legborúsabb napot is. Ám csak kevesen tudják, hogy hogyan is kerül ez az aromás nedű a csészéjükbe és talán még kevesebben vannak, akik elmondhatják magukról, hogy ismerik a minőségi kávé elkészítésének minden csínját-bínját.

photo_camera Képek: illy.com

A kávézás napjainkban nem csupán egy csésze sötét színű ital elfogyasztását jelenti, hanem egyfajta életérzést kölcsönöz a kávéfogyasztóknak, akik a 21. században is találnak egy háborítatlan fél órát arra, hogy szenvedélyüknek hódoljanak.

Egy keserű ital, mely meghódította a világot

A kávé cserje Etiópiából indult világ körüli hódító útjára és mostanra számtalan országban - például Brazíliában, Vietnámban, Kolumbiában és Indonéziában is - egymást érik a végeláthatatlan ültetvények. Az egyre növekvő igényeket nagyszerűen tükrözi az a tény, hogy naponta 2 milliárd csészével fogyasztunk belőle szerte a világon és 25 millió család él kávétermesztésből. A különféle helyekről származó kávéfajták elegyítése valódi tudomány, mely a tökéletes ízkombináció elérését tűzte ki céljául. A minőségellenőrzést pedig nagyon szigorú követelmények alapján végzik, ezért a nyersanyag 120 ellenőrzési ponton megy keresztül, mire a fogyasztókhoz kerül.


Tejhab készítése


A tökéletes alapanyag azonban csak fél győzelem azért a mosolyért, ami a csésze tartalmát felhörpintő vendég arcán megjelenik egy kifogástalan fekete után. Ezt a törekvést karolta fel az olasz eszpresszó nagyköveteként világszerte ismert trieszti székhelyű illycaffé az Universitá del Caffè létrehozásával. A Kávéegyetem ma már Shnaghaitól Sao Pauloig 25 országban nyújt lehetőséget a jelentkezőknek, hogy hivatásos baristákká, kávészakértőkké váljanak. A tudományos kutatásai alapján a kávévilágban csak Papa Bean-ként (Kávébab Papa) tisztelt Ernesto Illy által alapított iskola a baristák mellett a termelők képzésében is aktívan közreműködik és betekintést nyújt a kávé világába a gourmet fogyasztók számára is.

photo_camera

Kávéegyetem Magyarországon

Ez a nemzetközi diplomát adó képzés már hazánkban is elérhető egy 3 napos intenzív képzés keretein belül. A kurzuson résztvevők részletekbe menően sajátítják el a kávéfőzés tudományát, így például azt is, hogy körülbelül 50 szem tökéletes kávébab kerül egy csészébe, ami nagyjából 14 gramm kávé őrleménynek felel meg, melyre megközelítőleg 20 kg-nak megfelelő tömörítő nyomást gyakorol egy profi barista. Persze ez csak egy apró részlet a rengeteg titok közül, amit csak a beavatottak ismernek. A tökéletes eszpresszó és cappuccino készítés fortélyain kívül olyan érdekességeket is megtudhatnak a résztvevők, hogy az ikonikus illy kávéscsészék formája is szigorúan kávétudományos alapokon nyugszik, azt ugyanis Ernesto Illy ideális kávéscsésze leírása alapján tervezte meg Matteo Thun sztárépítész.



A jelentkezők képessé válnak arra is, hogy megkülönböztessék a kávéalapanyagokat, valamint megtanulnak profi módon kóstolni és tejhabot készíteni továbbá az összes módszert valamint feltételt megismerik a kávéitalok készítésének területén.

A képzést a magyar Illy Ferenc által 1933-ban alapított világhírű illycaffé magyarországi képviselője, az Espresso Kft. szervezi, a résztvevők pedig nemcsak diplomát és minőségi, gyakorlati tudást, de egy 10 ezer forint értékű utalványt is kapnak, mely az EspressoShop.hu oldalon található termékekre vásárolható le.

További információk és jelentkezés a barista tanfolyamra itt!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.