Tízezer izlandi ember ajánlotta fel otthonát szír menekülteknek

külföld
2015 szeptember 01., 05:06
comments 563

Az izlandi kormány bejelentése, hogy összesen 50 szíriai menekültet hajlandóak befogadni az országba, elég komoly felháborodást váltott ki, a mindössze 330 ezer lakosú szigeten sokan nagyon kevésnek ítélték ezt a számot. Egy népszerű izlandi írónő, Bryndis Bjorgvinsdottir válaszul Facebook-kampányt indított, és kérte az izlandiakat, jelezzék, ha hajlandóak lennének menekülteket befogadni otthonukba. 24 óra alatt tízezren jelentkeztek.

"Egyedülálló anya vagyok egy hatéves gyerekkel. Be tudunk fogadni egy gyereket, ha szükséges. Tanár vagyok, meg tudnám tanítani a nyelvre és megismertetni az izlandi társadalommal. Vannak ruhák, egy ágy, játékok és bármi, amire szüksége lehet. Szívesen fizetem a repülőjegyet is. "

- írta például Hekla Stefansdottir.

A kampányt elindító Bjorgvinsdottir szerint az emberek épp eleget láttak a hírekben arról, hogy értsék, mi történik a Közel-Keleten és a menekülttáborokban, és most már tenni akarnak valamit. A közvélemény reakcióját látva az izlandi kormány is a menekültkvóta megemelését tervezi. A szociális miniszter, Eyglo Hardardottir szerint a hatóságok most megvizsgálják a Facebookon tett felajánlásokat, és ennek megfelelően is alakulhat majd a hivatalosan befogadott menekültek száma. (Telegraph, címlapi kép: Wikipedia Commons)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.