Hamarosan egyáltalán nem lesz tengeri madár, amelyiknek ne lenne műanyag a gyomrában

ÁLLAT
2015 szeptember 01., 03:30
comments 42

2050-re a tengeri madarak 99 százalékának gyomrában lesz műanyag, de elég durva, hogy már most is a 90 százalékuk esetében így van ez – figyelmeztettek ausztrál tudósok, akik 130 tengeri madár gyomortartalmát vizsgálták 1962 és 2012 között.

A becslésük alapja az, hogy már most is csak nagyon kevés madár gyomrában találtak műanyagot, a műanyaggyártás volumenének emelkedése viszont még mindig töretlen.

A baj ezzel az, hogy a műanyag benne marad a madarak gyomrában, és súlyosan akadályozza az emésztésüket, így a súlyuk csökkenéséhez, sőt akár halálhoz is vezethet. A műanyagok egy része mérgetző is lehet. A tengeri madarak – amelyek száma egyébként elég drámaian visszaesett az utóbbi évtizedekben – gyakran összetévesztik a rikító színű műanyagdarabkákat az ennivalóval.

photo_camera (Getty Images)

Műanyagból pedig egyre több van a tengerekben, különösen abban az öt kontinensnyi méretű szeméthalomban, amik a Csendes- és az Indiai-Óceánban köröznek.

(Motherboard)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.