Már a spanyolok is kvótát akarnak, Merkel napról napra győz meg mindenkit

eu
2015 szeptember 01., 10:58
comments 197

Közösen tartott sajtótájékoztatót kedden Angela Merkel német kancellár és Mariano Rajoy spanyol kormányfő. A magyar vonatkozású hírekről már beszámoltunk, de legalább ennyire fontos az is, hogy a spanyol miniszterelnök is hitet tett a közös európai megoldás és egyben a kvótarendszer mellett.

Mert mint Merkel elmondta, spanyol kollégájával egyetértenek abban, hogy az európai uniós tartózkodásra nem jogosult menedékkérőket vissza kell juttatni hazájukba,

az üldözötteket és háborús menekülteket pedig az egyes tagállamok gazdasági erején, teljesítőképességén és a nagyságán alapuló méltányos eljárás szerint szét kell osztani.

Ez pedig óriási változás, pár hónapja a spanyolok még bármiféle kvótarendszer nagyon hangos ellenzői voltak az EU-ban. Pont úgy, mint a franciák, akik mostanra szintén meggondolták magukat. Azaz világosan látszik egy trend, ahogy egyre több korábban tiltakozó kormány kezdi a közös EU-s menekültpolitika irányáról ugyanazt gondolni, mint a németek. Hogy a téma mentén hogyan szakad szét Európa keleti és nyugati fele, hétfőn jóval hosszabban írtunk.

photo_camera (TOBIAS SCHWARZ / AFP)

Beszéltek arról is, hogy Németország és Spanyolország egyetért abban is, hogy az Európai Bizottságnak össze kell állítania a biztonságos származási egységes listáját, Görögországban és Olaszországban pedig fel kell állítani a közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat.

Mariano Rajoy kiemelte, hogy a menekültválság a legnagyobb kihívás az EU előtt. Hangsúlyozta, hogy az ügyet ketté kell bontani, külön kell kezelni a háborús menekültek, politikai üldözöttek kérdését és a gazdasági okok által kiváltott migráció kérdését.

Az üldözötteket a jogállamiság elveinek megfelelően, rendezetten és közösen kell elhelyezni, és a terhek megosztása során tekintettel kell lenni egyebek között arra, hogy mekkora a munkanélküliség az egyes tagországokban és hány menedékkérőt fogadtak be korábban.

A gazdasági migrációval kapcsolatban pedig együtt kell működni a bevándorlókat kibocsátó országokkal, segíteni kell nekik a gazdasági fellendülés beindításában és ezt a segítséget össze kell kötni a bevándorlók visszafogadásáról szóló egyezményekkel. Továbbá a kibocsátó országokkal együttműködve kell fellépni az embercsempész hálózatok ellen. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.