Így rettegtem a menekültektől a Keleti pályaudvaron

migráció
2015 szeptember 02., 12:31
comments 1170

- Szabályosan rettegtem - mesélte ma reggel egy idős hölgy, akinek el kellett haladnia a Keleti környékén, és arra kényszerült, hogy embereket kerülgessen a felszínen és az aluljáróban. Mint közismert, több ezer menekült táborozik a pályaudvarnál arra várva, hogy felengedjék valamelyik nyugatra induló vonatra. Gondoltam, odamegyek, és beszámolok róla, hogy néz ki a Keleti környéke egy tüntetésmentes, békés szerda délelőtt. És hogy kiderítsem: kell-e rettegni, esetleg meg lehet úszni élve.

A felszínen Baross Gábor szobra számos mellékalakkal egészült ki. Ekkor még nem rettegtem, mert nem tudhattam, mi vár rám.

keleti1a

A deszkákból készült dizájndekken sokan táboroznak - ha árnyék nincs is, legalább a levegő jár. A kendős nőktől egy kicsit megrettentem. Ki az, aki kendőt visel ebben a melegben? 

keleti16a

Az áram óriási érték, egy hosszabbítón annyian osztoznak, ahány töltőt bele lehet dugni.

keleti19a

Egyéb tájékoztatás hiányában a menekülteknek a telefonok jelentik az egyetlen információforrást, ott van térkép, menetrend, hírek és minden egyéb, ami segít előkészíteni a távozást és átvészelni a várakozást. Ahogy ebbe belegondoltam, rettegés töltötte el a szívemet. Mi az, hogy van mobiltelefonjuk? És mi az, hogy csak úgy töltögetik? Nem arról volt szó, hogy menekültek?

keleti19ab

Az aluljáró korlátján száradnak a ruhák. A menekültek a Fővárosi Vízművek jóvoltából egy csapot használhatnak, ott mossák a ruháikat, amiket aztán a napon szárítanak. A látvány felidézte bennem a nápolyi sikátorokban száradó ruhákat, és szívemet újra elöntötte a rettegés. Mi van, ha elered az eső? Úgy kell sebtiben bekapkodni őket? Hát hogy szárad meg az a sok vizes ruha reggelre?

keleti7a

A két köztisztasági szakember reménytelen küzdelmet vív a kosszal. Szemét egyáltalán nincs, de egy alapos felmosás nem ártana a kőnek, már ha hozzá lehetne férni a rengeteg embertől.

keleti3a

A menekültek és a rendőrök mellett a Keletinél a média képviselteti magát a legnagyobb létszámban. Közvetítőkocsik, riporterek, rendezők, operatőrök, az összes nagy hírügynökség ott van a Keletinél, nem beszélve a kósza riporterekről és a katasztrófafotósnak látszó amatőrökről. Itt egy picit ismét megrettentem, mert nem akarok vágókép lenni az esti híradóban.

keleti4a

A BBC stábja a főbejáratra szegezett kamerával. A világ számos országában rettegtek már, de látszik rajtuk, hogy itt rettegnek csak igazán.

keleti18a

Az aluljáró Thököly út felőli részén nincs árnyék, csak a ruhák száradnak, meg aki ottfelejtette magát. Rettegtem, nehogy véletlenül felébresszem. 

keleti12a

Ahová odasüt a nap, mindenhol ruha szárad. Mindeközben a buszmegállóban az utasok rettegve várnak a buszra.

keleti15a

Ahol viszont csak egy szem árnyék is akad, emberek ülnek. Aki ettől nem retteg, az nem tudom, mitől retteg.

keleti13a

Az aluljárón simán át lehet kelni, bár tényleg kell kerülgetni az embereket. Rettegtem, hogy valaki megszólít, és megpróbál lenyúlni egy cigarettára, de senki rám se hederített.

keleti2a

Az aluljáró szintjén a szabad ég alatt többen sátrakat vertek:

keleti14a

Sokan az aluljáróban sátraznak. A Princess Bakery and Bistro vendégei odabent rettegnek.

keleti5a

De nappal, a 30 fokos melegben a sátrak mellett zajlik az élet, csak néhány járókelő retteg, ahogy el kell haladnia a rettenetes menekültek között.

keleti10a

Bár a Guardiannek egy kormánypárti lap meg nem nevezett munkatársa azt mondta, hogy a menekültek között kevés a gyerek, és az ellenzéki média túltolja a gyerekkérdést, a Keletiben objektíve, számszerűleg rengeteg család táborozik. A szerencsésebb gyerekeknek jutott kismotor meg kisautó is. Rettegtem, hogy elütnek, de az utolsó pillanatban sikerült félreugranom a felém robogó járművek elől.

keleti6a

Az aluljáró Thököly út felé eső része tűnik a gyerekes szektornak, ez a fejkendős nő éppen csoportos foglalkozást tart néhány kisgyereknek. - Mit rajzolhat vajon? - gondoltam rettegve.

keleti8a

Rendőrsorfal állja el az utat a Keleti főbejáratánál. Na, itt múlt el a végleg a rettegésem. Ha létezik hely a világon, ahol az ember biztonságban érezheti magát, az egy rendőrsorfal előtt van. Abból még soha baj nem származott.

keleti17a

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.