Feszült volt a helyzet a Keleti pályaudvarnál

migráció
2015 szeptember 02., 10:13
comments 1171
photo_camera Fotó: Plankó Gergő / 444

Kora délután több száz menekült "No police" felkiáltásokkal tarkítva nézett farkasszemet éppen a rendőrsorfallal a Baross utca sarkán. A helyzet elég feszült volt, a menekültek egy csoportja, főleg fiatal férfiak, vélhetően megelégelték, hogy napok óta fogalmuk sincs arról, hogy mi fog velük történni, és a hatóságok sem tájékoztatják őket semmiről. A pályaudvar területére még mindig nem mehetnek be.

keleti02

Időközben a sajtó képviselőit elkezdték a menekültek mögé terelni a rendőrök.

A helyszínen tartózkodó Plankó Gergőnek egy damaszkuszi férfi mondta el, hogy azért álltak fel így a rendőrökkel szemben, mert a rendőrség több embert is elvitt délelőtt, és nem akarnak ők is erre a sorsra jutni. A férfi (aki az alsó kép bal alsó sarkában látható), elmondta, hogy egy hete van Magyarországon, és csak arra vár, hogy továbbmehessen Németországba, a vonatjegye is megvan.

IMG_20150902_122405

A menekültek összekapaszkodva álltak, ezzel akadályozva, hogy esetleg elvigyék őket. Másfél méternyire álltak a rendőrsorfaltól. A rendőrök kezében könnygázpalackok voltak az első sorban.

keleti04

 

Délután negyed kettőkor a helyszínről azt a hírt kaptuk, hogy a menekültek visszavonultak, visszatértek a tér közepére a többiek közé. A rendőrsorfal maradt ugyanott, a Baross utca sarkánál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.