Bevándorlók áramlanak be a Keletibe, de a MÁV nem indít több járatot Nyugat-Európába

migráció
2015 szeptember 03., 06:29

A helyszínen lévő Horváth Bence szerint eltűnt a rendőrsorfal a Keleti pályaudvar bejárata elől. Kedd óta ezek a rendőrök akadályozták meg, hogy a pályaudvar környékén összegyűlt migránsok belépjenek az állomásra, és elinduljanak Ausztrián át Németország felé. A rendőrök távozása után a Baross téren lévő migránsok elkezdtek beáramlani a peronok elé. Egész családok hagyták ott azonnal a helyeiket az aluljáróban, sokan a pokrócaikat húzva, futva indultak el a pályaudvar felé.

A rendőrség a hétvégén zárta le először a pályaudvart, azelőtt érvényes jeggyel utazhattak a bevándorlók is, csak akkor szedték le őket a vontról, ha épp belebotlottak egy osztrák-magyar járőregységbe a vonaton.

photo_camera Beáramlottak a menekültek a pályaudvarra.

A pályaudvar lezárása viszont feldühítette a bevándorlókat, hiszen sokuknak volt már jegye a nyugatra tartó vonatokra. Sokukat tetemes anyagi kár érte amiatt, hogy a rendőrség nem egyeztetett a MÁV-val.

Hétfőn aztán feloldották a zárat, bevándorlók százai indultak el zsúfolásig telt vonatokon.

Kedden viszont előzetes tájékoztatás nélkül megint megjelent a rendőrsorfal, a menekültek pedig megint idegesek lettek, mert újra elúszott a Pesten maradók jegyeinek ára. A MÁV még hétfőn este is adott ki jegyeket.

IMG_1945

Horváth Bence szerint teljes a fejetlenség a pályaudvaron, kint két rendőr maradt, aki kamerázza a bevándorlókat, bent csak egyet látott. A rendőrsorfal eltűnése után egy percen belül lett mindeni éber a téren.

A bevándorlók a pályaudvaron minden irányítás nélkül elkezdtek felszállni az első, benn álló vonatra, pedig az csak Lökösházára megy. Erről aztán lassan leszálltak, mikor megtudták, hogy a szerelvény Szerbia felé megy. A bevándorlók azt mondják, hogy oda ők nem akarnak visszamenni.

photo_camera Bevándorlók a lökösházi vonaton.

Teljes a fejetlenség a helyszínen, a rendőrök valószínűleg még az önkénteseknek sem szóltak időben, hogy elmennek a pályaudvarról, így most senki nem irányítja a menekülteket. A gyerekek az ott lévő újságíróktól kérdezik, hogy Németországba mennek-e a benn álló vonatok.

Aki nem fért fel a vonatra, az a peronokon vagy a síneken áll, más vonat egyelőre nincs benn a pályaudvaron. Sok a kisgyerek, rengeteg bevándorlónak még csomagolni sem volt ideje, csak felkapták, amit tudtak, és rohantak, hogy nehogy újra bezárják előttük a pályaudvart.

Ebben a helyzetben a pályaudvar hangszóróin bemondták angolul és magyarul, hogy

hogy MÁV biztonsági okokból nem indít több járatot Nyugat-Európába.

IMG_1950

A már kiadott jegyeket visszaváltják.

A vasúttársaság hivatalosan ennyit közölt a Magyar Idők (Napi Gazdaság) szerint:

Csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába. A vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött így, további intézkedésig. A nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják.

Vonatok a kiírt menetrend szerint csak Gödöllőre és Sülysápra mennek, a migránsok nem nagyon találják a számításaikat.

IMG_1951

Ezután befutott egy vonat a Keletibe Sopronból, a vagonokon lévő német feliratok miatt azonnal körülvették a bevándorlók. Az érkező utasok leszállni sem tudnak. Tényleg hatalmas ötlet volt a MÁV-tól ebben a helyzetben beengedi egy német vonatot a pályaudvar legzsúfoltabb részébe.

Ezen a videón látszik az eredmény:

A vonatot a Páneurópai Piknik 25. évfordulóját ünneplő emlékmozdony húzta, amin

van egy német zászló is.

A helyzet egyre durvább, a bevándorlók nem engedik leszállni a nyugati vonat utasait, felkapaszkodnak a kocsikra. Egy nő a peronon teljesen összeomlott, mikor meglátta, hogy férje, aki a soproni vonattal jött, nem fog tudni leszállni.

Ahogy a videókon is látszik, a vonat teljesen megtelt, már állóhely sem maradt rajta. Menetrend szerint a Keletiből más sehová sem menne, mert ez a végállomása, de a migránsok nem akarnak leszállni, mert azt hiszik, Németországba megy majd a szerelvény. A pályaudvaron mindenki tanácstalan, senki nem tudja, ki és hogyan oldja majd meg a helyzetet. Közben többször bemondták angolul, hogy több vonat nem indul Nyugat-Európa felé.

Bemondták azt is, hogy a nyugatról begördült vonat nem megy sehová, és hogy mindenki szálljon le róla, de Horváth Bence szerint aki a szerelvényen ül, az nem is hallja a hangszórókat. Eddig nem szállt le senki.

Miközben mindenki a németnek gondolt vonattal volt elfoglalva, a lökösházi járat el tudott indulni, rajta már csak néhány magyar utassal.

A soproni vonatok közben rengeteg ember zsúfolódott össze állva a kocsikban, amiknek a légkondi nem nyithatóak az ablakaik, és senki nincs, aki megmondaná nekik, hogy szálljanak le. A kocsikban állva is zsúfolásig vannak a menekültek.

IMG_1958

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.