Lázár János: a német szövetségi kormány felelős a kialakult helyzetért

politika
2015 szeptember 03., 08:05
comments 262

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megkezdte heti kormányinformációs tájékoztatóját a Parlamentben. Lázár János elmondta, hogy ma rendkívüli plenáris ülésen tárgyalja az Országgyűlés az illegális határátkelést érintő törvénycsomagot.

A miniszter arról beszélt, hogy a kormány három fronton harcol az illegális bevándorlással: jogi, fizikai és személyi szinten. Október végére a gyorstelepítésű drótakadály mellett elkészül a magyar-szerb határt elzárni hivatott biztonsági határzár is.

lazar_janos_114_miniszterelnokes_miniszter

Lázár beszélt a határátlépők növekvő számáról: míg július 6-ig összesen 73 ezer illegális határátlépő érkezett Magyarországra, azóta mai napig ez a szám már 163 ezerre nőtt, ami azt is jelenti, hogy ma már napi 1500-2000 migráns érkezik Magyarországra.

A miniszter szerint a Keletiben kialakult kaotikus helyzet azt bizonyítja, hogy szükség van a határzárra: ennek hiányában az országban több ponton alakultak volna ki hasonlóan kritikus szituációk.

Lázár szerint a német szövetségi kormánynak elvitathatatlan felelőssége van a pályaudvar környékén kialakult méltatlan állapotok kialakulásában.

Elmondása szerint Angela Merkel német kancellár és a német kormány kommunikációs bizonytalankodása hozzájárult a krízis eszkalálódásához. Amíg a német álláspont világos volt, múlt héten a menekültek együttműködőek voltak a bevándorlási hivatallal, de mióta a német kormány kijelentette, hogy adminisztrációs kötelezettségétől függetlenül minden szír állampolgárt befogad, a menekültek többsége megtagadta regisztrációs kötelezettségét és kezelhetetlenné vált a helyzet.

"A német kormány meghívta a terített asztalhoz a szír menekülteket"

- hangzott el a minisztertől, aki szerint ilyen irányú nyilatkozatával a németek arra bíztatták a menekülteket, hogy minden regisztráció nélkül induljanak meg Nyugat-Európa felé. A helyzet Lázár szerint akkor kezdett el tisztulni, miután a német kancellár kijelentette, hogy minden, az unió területére érkező illegális határátlépőt a tranzitország területén regisztráltni kell.

Ezért a miniszter megkérte a budapesti német nagykövetség diplomatáit, hogy ne csak a honlapjukon tájékoztassák az érintetteket, hanem fáradjanak ki a Keleti pályaudvarra és segítsenek elmagyarázni a teendőket az ott napjaikat töltő migránsoknak.

Később elhangzott, hogy jöjjenek ide a német kormány képviselői, és magyarázzák el ők, hogy pontosan mit szeretnének közölni velük, mi a tervük velük.

Lázár megkérte az érintett migránsokat is a törvények betartására. Azt kérte tőlük, hogy fáradjanak el a bevándorlási hivatalba, és regisztrálják menekültkérelmüket, annak elbírálását pedig várják ki a kijelölt táborokban. Ez az együttműködés korábban megvolt, de a németek kommunikációs hibái miatt az egyensúly, folytatta Lázár, megborult.

"Be kell tartani Schengent"

- ismételte el Lázár többször, és a kormány nevében újfent visszautasította az uniós kvótarendszert. Lázár szerint az Európai Unió nem mondhat le a határainak megvédéséről, és nem megoldás, hogy van 4-6 ország, amely az összes határvédelmi feladatot el kell lássa, amikor milliókról érkeznek országaik határaihoz.

Elhangzott az is, hogy az unió régi tagországai, akiknek szükségük van munkaerőpiaci okokból a bevándorlókra, - egyértelműen a németekre gondolt - zsarolják az új tagországokat a kvótarendszer miatt. Lázár külön utalt az osztrák kormány agresszív nyilakozatára.

A Keleti pályaudvaron kialakult mai helyzetre egyelőre csak röviden tért ki. Lázár azt mondta, hogy a MÁV jelenleg nem tudja biztosítani a Nyugat-Európába tartó vonatok biztonságát, sem azt, hogy azok célba érnek, mert az illegális bevándorlókat Ausztria sem fogja befogadni érvényes papírok nélkül, ezért egyelőre szünetelnek a járatok.

 A sajtótájékoztató még tart.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.