Orbán szerint több 100 millió ember van a világon, aki nem háborús övezetben él, de ha ránéz a hírekre, és ezt látja, akkor el fog indulni

POLITIKA
2015 szeptember 04., 06:19
comments 1074

Az a legrosszabb, ha az ember gazdag és gyenge, Európában ez a helyzet, ezért erőt kell mutatni a határaink megvédésében

– ez volt a lényege Orbán Viktor ma reggeli, szokásos pénteki Kossuth Rádióban elhangzó interjújának.

Orbán elmondta, hogy megkérdezte az európai vezetőket, hogy tudnak-e alternatívát a magyar-szerb határzár helyett, amire azt mondták, hogy nem tetszik nekik, de nincs jobb ötletük.

A kvótarendszerrel a legnagyobb baj az, hogy nem tudjuk, mennyi ember fog jönni, és ezzel bátorítjuk azokat, akik a jobb élet reményében jönnek, hogy elinduljanak – mondta.

„Ami a kvótát illeti, mindent meg tudunk fontolni, ha megvédtük a határokat” – mondta Orbán, aki szerint ez önmagában nem megoldás.

„Hogy lenne megoldás a kvótarendszer? Akkor megállnak a határon? Nem jönnek többen? Kevesebben lesznek?”

Orbán szerint most még csak százezrekről beszélünk, de a jövő évben már milliókról fogunk beszélni, mert megjelentek azok a bevándorlók, akik nem háborús övezetből jönnek, és korlátlan utánpótlásuk van.

Arra a kérdésre, hogy a kvótarendszer nem csökkentené-e a terheinket, Orbán azt mondta, hogy amilyen írásos javaslatot eddig ismerünk, abban éppen az van, hogy Görögországból és Olaszországból, az ottani táborokból áthoznának Magyarországra embereket, pedig hozzánk kétszer többen jönnek, mint Görögországba, és vagy hatszor többen, mint Olaszországba.

Miért nem ért egyet azzal, hogy más kultúrából érkező emberek nagy tömegben érkezzenek ide? – kérdezték Orbánt, aki azt mondta, hogy azért, mert azt szeretné, ha a gyerekei is egy olyan Magyarországon élnének, ami az ezeréves Magyarország folytatása. Ez meg tud változni, ha elfoglalják az országot, vagy kommunizmust vezetnek be, vagy ha gyorsan megváltozik az itt élő emberek összetétele. Orbán szerint most még megtehetjük, hogy nem követjük Németország és Franciaország példáját, azaz hogy befogadunk nagy számú muszlim bevándorlókat.

Orbán megismételte, hogy német ügy ez a bevándorlás, mert azt látja, hogy 100-ból több mint 90 bevándorló Németországba szeretne továbbmenni, és ebből meg az elhibázott német kommunikációból lett a balhé a Keleti pályaudvarnál. „Ott áll több ezer ember, tovább akar menni, ez teljesen érthető, mi meg nem engedhetjük őket.”

„Ha fönn akarjuk tartani azt a magyar lehetőséget, hogy Európában belül szabadon mozogjunk, akkor meg kell védenünk a határainkat”

– mondta.

A riporter megkérdezte, hogy akkor miért nem regisztráljuk a menedékkérőket rohamtempóban, hogy mehessenek tovább? Azért, válaszolta Orbán, mert megtagadják az együttműködést, nem adnak ujjlenyomatot, nem kérnek papírokat.

Orbán szerint hogyha Németország be akarja fogadni a szíreket, adjon ki vízumot nekik, és akkor mehetnek, de az együttérzésre hivatkozva olyan javaslatokat bedobni (lásd: kvóta), amik hamis illúziókat keltenek, az a legnagyobb probléma. Orbán szerint Magyarországon kívül talán csak Spanyolország figyel arra, hogy betartassa a schengeni egyezményt.

A miniszterelnök elmondta, hogy holnap megindul egy kampány, szórólapokkal és videókkal, hogy a bevándorlók is felkészüljenek arra, hogy nem tudnak bejönni az országba illegálisan szeptember 15-e után. Erre fel kell készülnie Szerbiának és Macedóniának, és nekünk is. Mint mondta:

„Szeptember 15-én új időszámítás kezdődik.”

photo_camera Orbán Viktor a Magyar Rádió stúdiójában még a régi időszámításban, 2015. szeptember 4-én (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Magyarországon nem lazítani, hanem szigorítani kell a szabályokat, hogy mindenkit beengedjünk, az képtelenség – mondta.

Ma Európa legtöbb országában, de Magyarországon biztosan, mindenki szigorúbb szabályokat akarnak, és egy demokráciában a vezetőknek az embereket ki kell szolgálniuk. „Az emberek félnek” – mondta Orbán, említve például a járványveszélyt.

Felmerült a kérdés, hogy Orbán nem gondolja-e jogosnak a kritikákat, hogy ha hónapokkal ezelőtt beszéltünk a veszélyről, akkor miért ilyen béna a Gyoda, miért nincs elég befogadóállomás, sem elég hely a táborokban? Orbán azt mondta erre, hogy az a probléma, hogy a bevándorlók nem akarnak együttműködni a magyar hatóságokkal. Orbán szerint a rendőrök, katonák, egészségügyi dolgozók és önkéntesek minden elismerést megérdemelnek, a rendőrök különösen, hogy erőszak nélkül tartják fent a rendet. A befogadóállomások várják azokat, akiknek szállásra, élelemre, vízre van szükségük – mondta.

„Ha nem lenne mögöttem a nemzeti konzultáció”, mondta, többször is felhozva a vicckampányt, akkor most egy végtelen vita lenne arról, hogy mi a véleménye az embereknek, a konzultáció viszont tiszta helyzetet teremtett, és felhatalmazza őt a cselekvésre.

A V4-ek körében megértésre találhatnunk, hiszen ezek az országok közel vannak a problémás zónához, és értékesnek érzik a saját történelmüket – mondta Orbán.

A görögökről nem szeretne semmi bírálót mondani, mondta, mert van éppen elég bajuk, és olyan csapdába csalták őket, amiből nem tudni, hogy tudnak kilábalni, de ha Görögország teljesítené a kötelezettségeit, amit a schengeni egyezségben vállalt, akkor itt sem lenne probléma. „Mi azért vagyunk frontállam, mert 2009 óta a görögök nem teljesítik a szerződésben vállaltakat” – mondta Orbán, aki szerint ha ez így megy tovább, akkor nincs értelme Európai Uniótól beszélni.

A gazdasági bevándorlók száma és aránya folyamatosan nő, és ma még menekültproblémáról is lehet beszélni, de ez pillanatokon belül a múltté lehet – mondta Orbán, aki többször is elmondt,a hogy 10 milliók fognak jönni, de itt azt is bedobta, hogy több 100 millió ember van a világon, aki nem háborús övezetben él, de ha ránéz a hírekre, és azt látja, hogy mi folyik itt, akkor el fog indulni. Megismételte:

„Nem tudunk mindenkit beengedni, akkor vége van Európának. Ha gazdag vagy, és vonzó, akkor erősnek is kell lenned.”

Arról, hogy az éjszaka huligánok randalíroztak a Deák téren, azt mondta:

„Á, ne is mondja, azt hittem, hogy több megértés lesz bennük."

Ki tudja, milyen előzményekre alapozva Orbán azt állította, hogy úgy hitte, az ultrák a menekültekre tekintettel lesznek, de úgy tűnik, nem csak az európai vezetők, de néha ő is illúziókat kerget.

Egyébként ott lesz az esti magyar-román focimeccsen a nézőtéren, és mint mondta:

„Be fogom fújni a labdát a hálóba.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.