Megpróbálták áttörni a rendőrsorfalat a menekültek Röszkén

migráció
2015 szeptember 07., 11:12
comments 397

IMG_20150907_130943

A gyűjtőpontnál több száz menekült várakozik most is arra, hogy buszokkal a magyar hatóságok a táborba vigyék őket regisztrációra. Ezt unta meg pár tucatnyi menekült, akik megpróbáltak áttörni a rendőrsorfalon. Nem jártak sikerrel, tudósítónk beszámolója szerint ugyan nekifeszültek a rendőröknek, de átjutni nem tudtak. Rögtön négy sorban álltak fel a rendőrök. A helyszínről a nap folyamán már sok embert elvittek buszokkal, de folyamatosan érkeznek újabb menekültek Szerbia felől.

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Egy, a helyszínen tartózkodó önkéntes elmondása szerint körülbelül tíz hangadó van a helyszínen, akik főleg afgán és pakisztániak, már több napja is ott lehetnek. Mind egyedülálló férfiak, a buszokkal pedig főleg a családokat viszik el a gyűjtőpontról. És mivel a szírek főleg családokkal érkeznek, ők általában jóval hamarabb állhatnak tovább, ezért is idegesek ezek a menekültek.

A rendőrség most egy helyszínen tartózkodó tolmács segítségével üzeni meg nekik, hogy ha bármiféle bűncselekményt elkövetnek, az egész Európai Unió területéről kiutasíthatják őket, és hogy nyugodjanak meg, keresik a megoldást. A hangulat továbbra is feszült a gyűjtőpontnál, de a pár perccel ezelőtti helyzethez képest nyugodtabb lett.

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

A menekültek egy része ismét elfoglalta a röszkei útszakaszt, oda ültek le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.